Дуплантис "докосна" световния рекорд за втора поредна планетарна титла

Арманд Дуплантис все още е само на 23 години, но определено се превръща в един от най-великите атлети в овчарския скок. Шведът спечели втора поредна световна титла на открито, след като се наложи в Будапеща днес с 6.10 метра. Световният рекордьор в зала и на открито опита и нов световен рекорд на 6.23 метра, като във втория и третия си опит на тази височина имаше шанс да преодолее летвата, но в крайна сметка не успя. Това беше трети медал за него от световни първенства на открито след среброто в Доха през 2019 и златото в Орегон през миналата година.

Дуплантис може да се похвали също така с олимпийската титла от Токио, световна в зала от Белград 2022, две европейски на открито (Берлин 2018 и Мюнхен 2022) и една континентална в зала (Торун 2021).

Сребърния медал с изравнен рекорд на Азия от 6.00 метра заслужи филипинецът Ърнест Джон Обиена, а бронза поделиха двама състезатели с по 5.95 м - австралиецът Къртис Маршал и американецът Кристофър Нилсен.

Американката Чейс Ийли защити планетарното си злато от Орегон 2022 в тласкането на гюле, след като се наложи с 20.43 м. Канадката Сара Митън грабна среброто с 20.08 м, а китайката Лиао Гонг заслужи бронза с 19.69 м.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти