Шабан Мустафа и Милка Михайлова с нова атака на рекордите за скоростно изкачване на Черни връх

Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя поставените от тях 12-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.  Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за седма поредна година от Столична община чрез Фондация "София - европейска столица на спорта", Български туристически съюз, Природен парк "Витоша" и Сдружение "Маратон". 

Точно в 9.00 ч. в неделя (27.08) малко преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане "Витоша Рън - от НДК до Черни връх". По същото време към витошкия първенец ще потеглят два лъчеви похода от хижа "Алеко" и Златните мостове, а третият от с. Железница тръгва в 7.30 часа, като по този маршрут Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват Черни връх.

Всъщност тържествата по отбелязването на 128-ата годишнина на туристическото движение в България започват още в петък, 25 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11.45 ч. е награждаването на призьорите, след което в 12.00 ч. ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. На витошкия първенец лично министърът на младежта и спорта доц. д-р Димитър Илиев ще връчи официално на БТС възстановения лиценз за национална организация за спортно-туристическа дейност. За доброто настроение ще се погрижи лауреатът на много певчески конкурси Александър Александров - Алекс, в програмата са предвидени планинарски и народни песни и танци в изпълнение на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа "Алеко" пък ще гостува Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи.

За отбелязване на празника, Сдружение "Маратон" заедно със Столична община чрез Фондация "София - европейска столица на спорта" организира за 17-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains - състезателното изкачване "Витоша Рън" от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация.

Трасето се подготвя за тези, които искат да го опитат предварително, то е предизвикателство както за любителите на бягането в планината, така и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа позволява на спортисти и любители с различна подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, на старт се очаква и миналогодишната шампионка при жените Мария Николова, която ще се опита да запише четвърта поредна победа. При мъжете Шабан ще преследва своята осма титла, както и миналото лято негов най-голям съперник се очертава двукратният шампион и трикратен вицешампион от последните три години Ивайло Атанасов. Възможно е и прочутият планински бегач Кирил Николов - Дизела, също да се появи на старта в последния момент, а по трасето ще видим и шампионът от 2020 г. Петър Борисов.

Като рекордьор Шабан Мустафа ще стартира с № 1, той е в отлична форма, която му позволи напоследък да бъде сред призьорите в няколко много престижни планински супермаратона в Швейцария. Метео обстановката също предразполага върхови постижения, тъй като прогнозите са за ясно и тихо време в планината поне до късния следобед. В името на рекорда за 17-и пореден път дистанцията с номер 17 ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година и след това шампион през 2012 г. Бойко Златанов.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след състезанието. Досега за участие са се записали рекордните като брой близо 250 атлети, възможно е тази цифра да се увеличи, тъй като последната регистрация е рано сутринта преди старта в неделя.

За пета поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта. Всеки участник ще получи ваучер на стойност 15 лв. за Лефтеровата къща в Родопите с възможност да комбинира с бягане и колоездене високо в планината. Всеки успешно завършил в контролното време ще получи био веган шоколад, а един от успешно завършилите ще спечели по жребий спортен часовник.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти