Габриела Петрова пред Sportal.bg за контузиите, положителните моменти, малките победи и мечтите

Габриела Петрова е сред спортистите, които преминаха през много трудни периоди в кариерата си. 31-годишната национална състезателка в тройния скок започна възходящо своята кариера с европейска титла за девойки под 23 г. в Тампере през 2013 г. Две години по-късно се окичи и със сребро при жените на Европейското първенство в зала в Прага, а същото лято завърши и четвърта на Световното на открито в Пекин. Това беше годината, в която тя спечели и приза "Спортист на България".

2016 г. обаче започна кошмарно за българката с положителната проба за мелдоний, който се оказа препаратът, объркал не една и две спортни кариери. След дълга борба и в търсене на истината Петрова в крайна сметка не получи наказание, но пропусна големи форуми и цялата сага с мелдония се отрази на психологическото й състояние.

След като успя да се съвземе от трудната ситуация, серия контузии нарушаваха нейната подготовка в следващите години. Това лято отново няма да видим Габриела Петрова в състезания, а екип на Sportal.bg посети атлетката в залата на стадион "Лаута" в Пловдив, за да научи повече за всичко, което се случва около нея в момента.

"Контузих се зимата на една тренировка в разгара на подготовката, спомням си го като вчера, а беше 14 декември. Беше последното упражнение за тренировката - качвам се на едни сандъци за едно техническо упражнение. Кракът, който излиза напред и подпира стената, се плъзна, аз загубих равновесие и тръгнах да падам. При самото стъпване на земята обърнах целия глезен, тежестта падна върху него и всичко приключи дотам. В момента, в който вече бях на земята, осъзнах какво съм направила и започнах да плача не от болка, а защото картинката ми беше ясна и за мен сезонът приключи преди реално да е започнал", разкри Петрова как се е стигнало до тежката контузия тази зима.

"Хубавото беше, че успяхме да избегнем операцията. Доктор Иван Василев в "Евровита" проведе лечението. Той каза, че след като това е за първи път такава травма, досега не съм имала проблеми с глезените, не се налага операция. Въпреки че цялата връзка беше скъсана, други бяха разтегнати. Положението беше много тежко - може би около 20-ина дни бях с патерици. Оттам нататък се започна с рехабилитацията - пътят след всяка една контузия е един и същ, на мен ми е до болка познат.

Там се включи и Симоне Колио, доста време работихме с него - и в Италия, и в България. Той ми помага страшно много. Не само на мен, а на целия отбор. За нас той е богатство, че го имаме и достъп до него.

След това моите момчета в Пловдив Алекс Димитров и "Физиомед", които се грижат за мен, когато съм си в България. Има страшно много хора, на които трябва много да благодаря, че бяха с мен през целия период и продължават, защото моето възстановяване все още не е завършило. Надявам се, че вече съм на финалната права, все по-пълноценна се чувствам всеки ден, така че гледам смело към новия сезон", добави тя.

Какво си спомня от европейската титла до 23 г. от преди десет години, какви са нейните амбиции при завръщането на пистата, за малките победи в живота, младите български атлети и други интересни неща около Габриела Петрова може да научите от видеото.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти