Спартак Плевен се завръща в европейските клубни турнири

Спартак Плевен обяви официално, че през следващия сезон ще вземе участие в Европейската северна баскетболна лига (ENBL).

Шампионатът е основан през лятото на 2021 година. В него се състезават клубове от Северна, Централна и Източна Европа, а целта му е да събере все повече тимове от тези региони, които желаят да се подвизават на високо ниво. В неговата история само два полски отбора са триумфирали - това са Анвил Влоцлавек и Стал Остров Виелкополски.

Отборът от Плевен има 2 шампионски титли на страната и е носител на Купата на България. Спартак може вече да се похвали и с 10 сезона в европейските клубни турнири, което поставя клуба на четвърто място във вечната ранглиста за международно участие на българските баскетболни отбори.

Дебютът на плевенчани в Европа е в турнира Купа Корач, където побеждават и съответно отстраняват Бешикташ през 1983 г. През 1995г. Спартак взема първата победа като гост над Партизан в рамките на 13 години без загубен мач в залата на "гробарите". След още година пък печели една от най-значимите победи в историята си, надигравайки Реал Мадрид в мач от груповата фаза на ФИБА Еврокупата.

През 2007г. Спартак извоюва първата си победа след 12-годишно отсъствие от европейските клубни турнири срещу гръцкия Олимпия Патра в първия предварителен кръг на ФИБА Еврокупата. Година по-късно в Еврочалъндж се изправя срещу Анталия Баскет.

"Огромни благодарности на г-н Едгарс Зандерс, основател и изпълнителен директор на Лигата. Благодарим и на Филип Виденов и Георги Глушков за отзивчивостта и желанието им Спартак да се завърне в Континенталните Турнири. Нека си пожелаем дълъг и запомнящ се сезон", написаха от Спартак в социалните мрежи.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти