ФИФА оповести компенсациите за Мондиал 2022, УЕФА взима повече от останалите пет конфедерации общо

ФИФА оповести официално компенсациите, които клубовете получават за участието на своите футболисти на Световното първенство в Катар през ноември и декември миналата година. Естествено, без изненади най-солидна сума ще приберат европейските клубове или малко под 159 милиона долара. Втора е Азиатската конфедерация, чийто клубове си разделят почти 24 милиона долара. Трети са КОНКАКАФ с 15,4 млн, а КОНМЕБОЛ е на четвърто място с почти 6 милиона. Африканската конфедерация е на предпоследното място с 4,5 млн, а последни са зона Океания, които взимат само 95 хиляди долара.

Само един български клуб ще вземе пари от Световното в Катар, сумата не е малка

Лидер сред европейските федерации е английската с малко под 38 милиона, следвани са испанската с 24 милиона, германската с 21 млн, Италия с 18,6 млн и Франция с 16,5 млн. В Азия най-солидни суми ще приберат Саудитска Арабия и Катар с по 6,5 и 6,3 милиона. В Африка Тунис и Мароко ще получат почти идентични суми от по 1,5 милиона. В Северна Америка най-доволни ще са клубовете от САЩ, които са заработили общо 5,4 млн, следвани от тези от Мексико с 4,7 млн и Коста Рика с 3,3 млн. В Южна Америка печалбата на местните тимове от играчи на Мондиал 2022 са доста по-скромни 2,1 млн за тимовете от Аржентина и 1,7 млн. за тези от Бразилия.

Манчестър Сити ще прибере най-много, като неговите футболисти носят на “гражданите” 4,59 милиона долара, следвани от Барселона с 4,53 млн., Байерн с 4,3 млн., Реал Мадрид с 3,8 млн. и ПСЖ с 3,8 млн.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти