Дисквалифицираха Ботас от квалификацията във Великобритания

Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас бе дисквалифициран от резултатите на днешната квалификация за Гран При на Великобритания във Формула 1. Причината за това тежко наказание на финландеца е фактът, че техническите комисари не са успели да извлеката нужния един литър гориво от резервоара на колата на Ботас след края на сесията за място.

В края на първия сегмент на квалификацията финландецът спря на пистата на завой №7 и не може да вземе участие във втората фаза, за която се беше класирал с 11-то си време от първата. При връщането на болида на Ботас в падока техническите лица започнаха своята стандартна проверка, която включва и извличането на въпросния литър гориво.

В резервоар на Ботас обаче са били останали едва 0.090 литра, което е крайно недостатъчно. Техническият делегат Джо Бауер отнесе този въпрос до стюардите, които взеха единственото възможно решение и отстраниха Ботас от днешните резултати. Така той губи своята 15-та позиция на стартовата решетка. Все пак финландецът ще може да стартира от стартовата решетка, а не от бокса, след като стюардите му разрешиха да заеме последното място.

Печеливши от случилото се с Ботас са Серхио Перес, Юки Цунода, Гуаню Джоу, Ник де Врийс и Кевин Магнусен, които отпаднаха в първите 18 минути на квалификацията. Всички те се изкачват с по едно място напред.

За разлика от Ботас неговият съотборник Джоу се размина с наказание, въпреки че комисарите прецениха, че той е блокирал Естебан Окон в първата фаза на сесията за място. Причината Джоу да не бъде наказан е бил фактът, че той е нямало как да освободи пътя на Окон в комплекса „Магътс-Бекетс-Чапъл“, тъй като около него са били още колите на Ботас и Люис Хамилтън. Така китайският състезател запази своята 18-та позиция, която след дисквалификацията на Ботас се превръща в 17-та.

Пилотите на Алфа Ромео бяха единствените, които бяха разследвани след квалификацията на „Силвърстоун“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти