Контузеният Джейк Уайтман няма да защитава световната си титла на 1500 метра

Британецът Джейк Уайтман няма да защитава титлата си на 1500 метра на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща през август месец заради контузия. Той победи олимпийския шампион Якоб Ингебригтсен на финала на планетарния форум в Орегон миналата година и изненадващо спечели златото на 1500 м.

28-годишният Уайтман извоюва също бронз на 1500 м на Игрите на Британската общност в Бирмингам и сребро на 800 м на Европейското в Мюнхен, но тази година се бори със стрес фрактура на крака. Уайтман не се е състезавал още през сезона и ще пропусне шампионата на Великобритания.

Като актуален световен шампион, той има гарантирано място в Будапеща, въпреки че ще пропусне квалификациите на страната си, но е решил да не участва на Световното.

“Винаги съм чувствал, че времето е било на моя страна, за да преодолея проблемите си напълно, но то изтече. Това означава, че за съжаление няма да мога да се състезавам на Световното, с което беше наистина трудно да се примиря. Има някои рискове, които можех да поема, за да бъда на тази стартова линия в Будапеща, но потенциалът да застраша моята олимпийска година прави това очевидно решение“, написа Уайтман в Инстаграм.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти