Треньор на олимпийска медалистка беше отстранен от атлетиката за 10 години заради сексуален тормоз

Треньорът на новозеландския тим по овчарски скок Джереми Маккол получи десетгодишна забрана да се занимава с лека атлетика след като разследване установи, че е извършил сериозни нарушения, включително тормоз и неуместни сексуални забележки към непълнолетни спортисти, съобщи агенция „Ройтерс“.

Маккол, който изведе Елиза Маккартни до бронзов медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, бе отстранен от федерацията по лека атлетика на Нова Зеландия през миналия месец, докато независим разследващ се зае с няколкото жалби срещу него.

Ръководството на местната лека атлетика обяви, че разследването е установило, че Джереми Маккол е правил неуместни коментари към спортисти по време на тренировъчни занимания и чрез социалните медии, както и с текстови съобщения.

“Утежняващите характеристики на поведението му включват и факта, че част от комуникацията му със спортисти са сексуални забележки, а част от спортистите са били непълнолетни“, казват от новозеландската атлетическа централа.

Те добавят, че Маккол е съдействал на разследването и е подал оставка след получаване на резултатите.

“Безрезервно се извинявам за причинената вреда на тези спортисти и осъзнавам, че поведението ми не е било в съответствие с политиките и правилата на федерацията, като е вредно и неуместно“, са думите на треньора.

От централата добавят, че ще окажат съдействие при следващо разследване, включително от полицията, но няма да разкриват имената на оплакалите се от съображение за поверителност.

“Новозеландската атлетика отчита куража на спортистите, които споделиха притесненията си по този случай“, заявяват още от местната федерация.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти