Миколенко от Евертън не знаел, че баща му се включва във войната

Украинският футболист на Евертън Виталий Миколенко разкри как с ужас е разбрал, че баща му се е включил във войната срещу Русия. Левият бек беше привлечен от Динамо (Киев) на 1 януари 2022 година - по-малко от два месеца преди на 24 февруари руската федерация да атакува съседа си в кръвопролитна битка, която продължава вече година.

Сергей Миколенко е имал билет за полет към Острова на 23 февруари, като това е щяло да бъде първото му посещение в клуба на неговия син. Таткото обаче изобщо не се качва на самолета заради очакваното военно нападение. Той обаче и не съобщава на сина си за плана да сложи униформа и да грабне оръжие.

“Беше 25 февруари, ден след началото на войната, когато пътувах към базата на Евертън за тренировка - разказва Виталий за сайта на “карамелите”. - Тогава звънна майка ми Олесия. Тя ми разказа, че татко се е присъединил към армията. Бях в тотален шок и се разплаках. Точно тогава той трябваше да бъде при мен и да гледа мача ни с Манчестър Сити”.

До този момент Сергей Миколенко е работел в строителството.

“Лично аз нямам деца, но първата ми мисъл беше, че баща ми никога няма да успее един ден да види моите наследници - продължи украинският национал. - В началото на войната той стоеше в бункер и връзката ни с него беше почти никаква. Само понякога той имаше телефон, но говорехме рядко и си разменяхме съобщение, защото не бяхме сигурно дали руснаците няма да засекат разговорите и да съберат информация. Винаги когато успявах да се чуя с него, той ми казваше, че не се страхува. Аз обаче се страхувах. Той е смел човек и продължава да е част от армията. В момента е в Киев, но ако се наложи да отиде някъде другаде, ще го направи”.

Украинецът от Евертън към Артьом Дзюба: Шибаняко, никой никога няма да ви прости

Веднага след избухването на войната Миколенко беше сред най-дейните футболисти, които призоваваха за помощ и критикуваха руските футболисти, че мълчат.

Призив към руските национали: Покажете, че в действителност имате топки

Чак преди месец Сергей Миколенко все пак е успял да посети сина си в Ливърпул. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти