Ричарлисон блесна за нов успех на Бразилия над Сърбия

Бразилия стартира успешно похода си към световната титла, след като записа напълно заслужена победа с 2:0 над Сърбия на „Лусаил“ в първия им двубой от група G на Мондиал 2022. Така „Селесао“ спечели срещу западната ни съседка със същия резултат отпреди 4 години в Москва. Този път в герой за „кариоките“ се превърна Ричарлисон (63’, 73’) с двата си гола, вторият от които беше шедьовър.

Тите не предприе изненадващи ходове в стартовия си състав и заложи на очакваните титуляри. Двойката в центъра на защитата е оформена от Маркиньос и капитана Тиаго Силва, докато в нападение се разчиташе на Винисиус Жуниор, Неймар, Рафиня и Ричарлисон, който беше на върха на атаката.

В 11-те на Драган Стойкович впечатление направиха две неща. Първото е, че титуляри бяха двама братя: вратарят Ваня Милинкович-Савич и Сергей Милинкович-Савич. Освен това за централен нападател беше предпочетен Александър Митрович пред Душан Влахович, а от по-задна позиция помагаше капитанът Душан Тадич

Двубоят започна с леко преимущество на бразилците, които отправиха първия си удар в 13-ата минута, когато Неймар стреля директно от корнер, но Ваня Милинкович-Савич улови топката. В 21-вата минута вратарят се справи и с далечен шут на Каземиро. В 27-ата Силва пусна извеждащ пас към Винисиус, но стражът излезе и успя да избие топката от краката на крилото. Осем минути по-късно Рафиня направи двойно подаване с Пакета и стреля, но го направи прекалено слабо, за да затрудни Ваня Милинкович-Савич. В 41-вата Никола Миленкович сбърка при дълго подаване на Каземиро, но Винисиус не се възползва по най-добрия начин, тъй като стреля неточно.

Втората част започна със "златен" шанс за Рафиня, който отне топката от Неманя Гудел пред наказателното поле, но ударът му беше избит от стоящия наблизо Ваня Милинкович-Савич. В следващите минути продължиха опасните набези на "кариоките", но сърбите се справиха с тях. Така се стигна до 60-ата, когато Алекс Сандро разтресе гредата с топовен шут от дистанция. Три минути по-късно Неймар нахлу в наказателното поле и даде възможност на Винисиус да стреля. Вратарят изби удара, но Ричарлисон беше на точното място, за да направи успешна добавка за 1:0.

В 67-ата минута Винисиус получи нова възможност да се разпише, но се подхлъзна при удара и така я пропиля. Последваха два корнера на "орлите", при които Страхиня Павлович и Дарко Лазович отправиха неточни изстрели. В 73-тата минута Винисиус подаде топката на Ричарлисон, който си я нагласи така, че с прекрасна странична ножица да вкара втория си гол в двубоя. 

В 81-вата минута Каземиро можеше да направи преднината по-убедителна, но напречната греда спря неговия изстрел. Малко след това на Ваня Милинкович-Савич му се наложи да спаси шут на резервата Фред. В 87-ата минута влезлият като смяна Родриго също пробва мерника си, но ударът му не беше сполучлив. След него с пропуск се отчете друг появил се от пейката - Антони, който замени контузилия се Неймар. Това беше и последното положение за гол в мача, в който балканците не отправиха нито един точен изстрел.

По този начин Бразилия очаквано поведе в група G с три точки, колкото има и Швейцария, но с по-лоша голова разлика. Сърбия остана без актив, каквото е и положението с Камерун.

БРАЗИЛИЯ - СЪРБИЯ 2:0

1:0 Ричарлисон (63')

2:0 Ричарлисон (73')

Бразилия: Алисон, Данило, Маркиньос, Тиаго Силва, Сандро, Каземиро, Пакета, Винисиус, Неймар, Рафиня, Ричарлисон

Сърбия: В. Милинкович-Савич, Велкович, Миленконвич, Павлович, Живкович, Лукич, Гудел, С. Милинкович-Савич, Младенович, Тадич, Митрович

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти