Кайса Макарайнен спечели със смазващо предимство 100-километрово пустинно бягане

Бившата биатлонистка от Финландия и трикратна носителка на Световната купа при жените Кайса Макарайнен спечели с огромна преднина, от цели 58 мин, пред втория Денис Сойш от Германия, на провелото се състезание HMDS (Half Marathon Des Sables) в Йорданската пустиня Wadi Rum от 12-ти до 16-ти ноември. Тя прекоси финала с общо време. 10 часа 34 мин и 8 сек. Заедно с нея финишира нейната партньорка в това „престъпление“ и сънародничка, както сама я нарича, Хайди Хаапасало, която стана първа в 70-километровата дистанция.

Въпреки името си, състезанието не е полумаратон.

По-малко от 2 месеца преди своя четиридесети рожден ден една от най-бързите биатлонистки в историята демонстрира невероятна бегова форма и добави нова награда в богата си колекция.

Преди състезанието легендата на биатлона сподели „Исках ново предизвикателство, което не бих могла да получа никъде другаде, да бягам в пустинята, да спя на палатка и това е перфектното време просто, през ноември, в сравнение с мрака и дъжда, който имаме във Финландия, да бъда на слънце. Пейзажът във Wadi Run е невероятно красив, уникален. Наистина прекрасно място за къмпинг, заобиколено от планини със специални форми.“

Състезанието се проведе в три части. Първият етап беше в неделя, вторият в понеделник и последният днес в сряда. В последния етап Макарайнен беше с трето бегово време.

Състезателите прекараха нощите в пустинята по време на състезанието. Освен това те трябваше да носят в раниците си храна за четири дни.

На 100 километра участниците бяха 59, а на 70 километра - 50. Най-много участници - 206, имаше на 120 километра. Мароканецът Рашид Ел Морабити беше първи на 120 километра.

biathlonbg.in

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти