ПСВ нанесе втора загуба на Арсенал от началото на сезона и си гарантира място в следващата фаза

Арсенал пропусна възможността да си осигури първото място в група "А" на Лига Европа кръг преди края, след като загуби с 0:2 от ПСВ Айндховен на "Филипс Стейдиъм". Още преди седмица лондончани си бяха осигурили участие в следващата фаза, след като победиха у дома същия съперник с 1:0. Днес те имаха нужда само от точка, за да си гарантират и първата позиция. Те обаче не успяха и допуснаха едва втора загуба във всички турнири от началото на сезона. Нидерландският тим пък също си гарантира място в елиминационната фаза, тъй като по същото врем Бодьо/Глимт загуби с 1:2 от аутсайдера в групата Цюрих като гост. Така разликата между ПСВ и норвежкия тим стана шест точки кръг преди края. 

Микел Артета бе направил пет промени в сравнение са равенството със Саутхамптън през уикенда. Киърън Тиърни, Уилямс Салиба, Алберт Самби Локонга, Фабио Виейра и Еди Нкетия стартира на местата на Бен Уайт, Габриел, Томас Партей, Букайо Сака и Габриел Жезус. Мат Търнър, който обичайно стартираше на вратата на Арсенал в Лига Европа, пропусна двубоя заради лека контузия, което означаваше, че титулярят Аарън Рамсейл започна за първи път в турнира.

В състава на ПСВ имаше три корекции от двубоя с Грьзонинген. Брантуайт, Мвене и Гутиерес стартираха.

Домакините атакуваха по-опасно в началото, докато гостите се задоволяваха с това да владеят повече топката. Рамсдейл спаси удар на Симонс в деветата минута, а десет след това Гакпо бе изведе и много елегантно чукна топката над излезлия напред Рамсдейл. Попадението обаче правилно бе отменено заради засада.

Бенитес също трябва да се намеси на вратата на ПСВ в 21-вата минута, когато спаси удар отблизо на Нкетия, който бе изведен добре от Виейра. Постепенно Арсенал се активизира. Мартинели изпусна един шанс, след като стреля много неточно от добра позиция, но в 43-тата минута Киърън Тиърни направи грешка в защита, която даде шанс на Симонс да прати топката във вратата на Рамсдейл. За втори път обаче попадение на домакините бе отменено заради засада.

В добавеното време Бенитес спаси опасен удар на Йодегор.

През второто полувреме ПСВ наказа закономерно Арсенал. Джоуи Веерман откри резултата, след като получи подаване от Де Йонг около границата на наказателното поле, след което стреля в ъгъла за 1:0. След като асистира за първото попадение, Люк де Йонг сам отбеляза второто в 63-тата минута, когато засече с глава центриране от корнер. Рамсдейл също имаше вина, тъй като не излезе добре.

Три минути след това за трети път попадение на домакините бе отменено заради засада. Разочарованието отново бе за Гакпо.

По същото време Бодьо/Глимт допусна изненадваща загуба с 1:2 от аутсайдера Цюрих и така се прости с шансовете за класиране напред. Първото полувреме бе доста равностойно, но в добавеното време норвежкият тим взе аванс, след като Пелегрино получи в наказателното поле от Гронбаек и прати топката под напречната греда. В 67-ата минута Цюрих изравни, след като Никола Бораниясшевич довкара топката, която преди това бе рикоширала в гредата след удар на Окита. В 94-тата минута Анотнио Маркезано донесе победата на Цюрих. В последния кръг Арсенал приема именно Цюрих и при успех ще завърши на първо място. ПСВ гостува на Бодьо/Глимт. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти