Има ли коя да спре Шифрин за исторически пети голям кристал?

Американската суперзвезда в алпийските ски Микаела Шифрин ще преследва своя пети голям кристален глобус през новия сезон в Световната купа, който започва на 22-23 октомври в традиционната си първа спирка - австрийския зимен цетър Зьолден.

Шифин ще се опита да се изкачи на второ място във вечната класация по “шампионски титли”, чиято лидерка е австрийската легенда Анемари Мозер-Прьол с шест корони. 

Американката този сезон ще бъде една от четирите активни скиорки, които са печелили големия кристал - другите са Лара Гут-Бехрами (2016, Швейцария), Федерика Бриньоне (2020, Италия) и Петра Влъхова (2021, Словакия). 

Миналата кампания беше оспорвана до последния момент заради невероятните усилия на олимпийската шампионка от Пекин 2022 в слалома, но Шифрин все пак надделя. Този сезон потенциалните претендентки включват швейцарката Мишел Гизин, италианската скоростна кралица София Годжа и водещата скандинавска скиорка - норвежката Рагнилд Мовинкел.

Световната купа по ски се завръща през уикенда

Очаква се за малкия кристален глобус в спускането да се борят докрай и Корин Зутер и Естер Ледецка, а Елена Куртони ще има своите шансове в битката в Супер-Г. Лена Дюр и Катарина Лийнсбергер със сигурност ще предложат конкуренция в слалома, а Теса Уорли и Сара Хектор ще имат предимство в гигантския слалом.

Международната ски федерация не изключи възможността за отмяна на стартове заради енергийна криза

Koнкретно на старта на сезона в Зьолден с гигантския слалом на 22 октомври е нормално погледите да са вперени най-вече в носителката на малкия кристал от миналата кампания Уорли. Тя ще се опита да стане първата след Ана Фенингер (сега Файт) през 2015-а с успешна защита на короната в дисциплината. 

Шифрин обаче пък е завършвала в топ 3 в крайното класиране на гигантския слалом през последните шест кампании (веднъж шампионка), като постигна втората си кариерна победа в Зьолден миналата година. Ако победи за трети път, ще изравни рекордьорката Тина Мазе, която пък през този сезон ще бъде коментатор на състезанията.

Сара Хектор, която с три победи в дисциплината бе над всички по този показател миналата кампания, ще бъде амбицирана да атакува малкия кристал, защото го загуби драматично на Финалите в Куршевел/Мерибел на 20 март.

Любопитен факт конкретно за Зьолден е, че само два пъти в последните седем сезона победителката в този гигантски слалом е печелила малкия кристален глобус - Виктория Ребенсбург през 2017/18 и Марта Басино през 2020/21.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти