И Фулъм не успя да спре победния ход на Арсенал

Арсенал остава с пълен точков актив и след четвъртия кръг на Премиър лийг, след като „топчиите“ успяха да стигнат до обрат и победа с 2:1 над Фулъм на „Емиратс“ в емоционално лондонско дерби. Александър Митрович даде преднина на „котидъжрс“ в 56-ата минута след груба грешка на Габриел. Мартин Йодегор изравни в 64-тата, а пет минути преди края именно Габриел изкупи грешката си и донесе победата на Арсенал, който остава на върха във временното класиране с две точки преднина пред Манчестър Сити и Брайтън.   

Микел Артета трябваше да направи две принудителни промени в състава си, тъй като не можеше да разчита на контузените Томас Партей и Олександър Зинченко. На местата им започнаха Мохамед Елнени и Киърън Тиърни. Мениджърът на Фулъм Марко Силва бе направил една корекция от победата над Брентфорд. Кебано стартира вместо Джей Стансфийлд. Бившият играч на Арсенал Бернд Лено бе на вратата на Фулъм.

Домакините имаха доста сериозно игрово предимство през първата част, но не толкова чисти положения. В 29-ата минута Габриел Мартинели центрира много фалцово от корнер, вследствие на което топката чукна напречната греда, но Лено видимо не беше разтревожен от това изпълнение. Четири минути след това дойде и най-чистото положение преди почивката. Сака успя да се измъкне между бранителите на Фулъм и да излезе на позиция, но Лено спаси удара, насочен към ъгъла. Всъщност това бе и единственият точен изстрел през първото полувреме.

В 54-тата минута Йодегор отправи силен удар от около 22 метра, но Лено боксира уверено. Малко след това бившият страж на Арсенал спаси и опасен удар на Жезус от 12-13 метра. Две минути по-късно Александър Митрович наказа груба грешка на Габриел, който се забави при обработката на едно подаване към него в наказателното поле на домакините. Сърбинът отне топката от централния бранител, след което стреля в ъгъла, давайки преднина на Фулъм. Това бе гол №100 за Митрович с екипа на Фулъм.

Арсенал обаче бързо изравни резултата. В 64-тата минута Сака проби отдясно, след което подаде на Йодегор около границата на наказателното поле. Капитанът на „топчиите“, който отново изигра много силен мач, стреля веднага, топката рикошира в крака на бранител и стана непосилна за Лено – 1:1.

В 67-ата минута Митрович засече много мощно с глава центриране от корнер, но Рамсдейл се справи и изби.

Десетима минути след това Еди Нкетия проби добре отдясно, след което опита да завърши сам и стреля нелошо към далечния ъгъл, но топката профуча встрани от целта. В 82-рата минута Лено спаси нов удар на Нкетия. Мартинели намери чудесно своя съотборник в наказателното поле, но от седем метра Нкетия не успя да преодолее вратаря.

Натискът на Арсенал даде резултат пет минути преди края, когато Лено този път не се намеси добре при едно центриране от корнер. Стражът падна, а след серия от рикошети Габриел прати отблизо топката в мрежата. ВАР прегледа ситуацията за евентуална игра с ръка на Салиба, но попадението в крайна сметка бе зачетено.

В добавеното време Чалоба имаше чудесна възможност да донесе точката на Фулъм, но Рамсдейл направи страхотно спасяване, с което съхрани аванса на своя отбор.

Още от Футбол свят

Виж всички