Бразилка отстрани Ига Швьонтек в Торонто, Гоф срещу Халеп на четвъртфиналите

Водачката в световната ранглиста при жените Ига Швьонтек отпадна в третия кръг на турнира по тенис за жени от сериите WТА 1000 в Торонто (Канада) с награден фонд 2 697 250 долара. Полякинята претърпя поражение от Беатрис Адад Мая (Бразилия) с 4:6, 6:3, 5:7 в мач продължил три часа.

 На четвъртфиналите 26-годишната Адад Мая, за която това е трета победа над тенисистка от Топ 10 през сезона, ще се изправи срещу олимпийската шампионка Белинда Бенчич от Швейцария, която надигра Гарбине Мугуруса от Испания с 6:1, 6:3. Беатрис е първата бразилка в историята, достигнала тази фаза на турнир от сериите WTA 1000.

На старта Ига Швьонтек допусна пробив, след който Беатрис Адад Мая дръпна с 4:2 в първия сет и спечели с 6:4. Във втората част полякинята взе подаването на бразилката за 4:2 и изравни резултата след 6:3 в своя полза. Заемащата 24-а позиция в ранглистата Адад Мая проби Швьонтек на три пъти в третия сет и стигна до успеха.

„Знам, че всички мачове ще са много трудни, не само срещу играчите от топ 20. Тенисът е такъв. Няма значение къде играеш, на какъв корт или срещу кого. Винаги трябва да се влагаш на максимум и да опитваш да подобряваш играта си. Мисля, че това беше ключът за последните ми успехи и се гордея със себе си“, заяви бразилската тенисистка.

От началото на юни единствено Каролине Гарсия е спечелила повече мачове от Хадад Мая, която натрупа 15 победи.

“Преминах през много трудности в кариерата си. Претърпях четири операции, а съм само на 26 години. Така че, когато имам специални моменти, се опитвам да им се наслаждавам. Истината е, че работя здраво вече около 15 години, за да изживея този момент, за да изживея тази мечта”, добави бразилката.

„Тя изигра някои отлични мачове през сезона и има добър сервис. Определено ще е сериозно предизвикателство“, коментира следващата съперничка на Беатрис Адад Мая – Белинда Бенчич.

Американката Джесика Пегула, седма в схемата, отстрани носителката на трофея от миналата година Камила Джорджи от Италия с 3:6, 6:0, 7:5 и ще играе срещу Юлия Путинцева от Казахстан на четвъртфиналите. Путинцева елиминира американката Алисън Риск с 6:3, 7:5.

В четвъртфинален сблъсък една срещу друга ще се изправят Коко Гоф (САЩ) и Симона Халеп (Румъния). Номер 11 в ранглистата при дамите Гоф се нуждаеше от 3 часа и 11 минути, за да победи шестата поставена Арина Сабаленка от Беларус със 7:5, 4:6, 7:6(4). Халеп от своя страна се справи с швейцарката Джил Тайхман с 6:2, 7:5.

„Този тип мачове са пътя към крайния успех в турнира. Чувствам, че се нуждая от такива срещи, за да бъда напълно готова за Откритото първенство на САЩ“, каза Гоф.

С успеха над Сабаленка, 18-годишната тенисистка стана най-младият играч, който достига последователни четвъртфинали в Канада от Дженифър Каприати през 1990-а и 1991 година.

Чехкинята Каролина Плишкова пък ще има за съперник китайката Чжън Цинвън в спор за място на полуфиналите. Плишкова се справи с третата поставена Мария Сакари (Гърция) с 6:1, 6:7(3), 6:3, а Чжън Цинвън надигра Бианка Андрееску от Канада със 7:5, 5:7, 6:2.

Още от Тенис

Виж всички