Италия без Иван Зайцев на Мондиал 2022

Селекционерът на европейския волейболен шампион Италия Фердинандо Де Джорджи освободи звездата Иван Зайцев от тренировъчния лагер на тима в Кавалезе преди Световното първенство и го изпрати вкъщи.

Италия с най-доброто за Световното 🏐

"След задълбочена техническа и отборна оценка, реших да уведомя Иван, че няма да бъде част от 14-те играчи за Световното първенство. За да избегна всякакъв вид спекулации, подчертавам, че състезателят винаги е имал образцово поведение", аргументира се Де Джорджи.

Така Юри Романо и Джулио Пинали ще бъдат диагоналите на Италия за Мондиала, както беше и на ЕвроВолей 2021, което Иван Зайцев пропусна заради контузия и операция на коляното.

33-годишният Зайцев се завърна в "Скуадра адзура" за Лигата на нациите тази година и изигра 4 мача. Във финалите в Болоня, той влезе като резерва на 1/4-финала с Нидерландия (3:1), на полуфинала с Франция (0:3) и в спора за бронза срещу Полша (0:3). И в трите мача Юри Романо беше основен диагонал.

Според всички специалисти и медии на Апенините това може да бъде и края на кариерата на Иван Зайцев с фланелката на "адзурите". Зайцев играе редовно за националния отбор на Италия от 2010 година, като има сребро (2016) и бронз (2012) от Олимпийските игри. Освен това има два сребърни медала от европейски първенства и два бронзови медала от Световната лига. Общо Иван Зайцев е изигра 252 мача за "Скуандра адзура".

На клубно ниво Иван Зайцев ще продължи да играе за шампиона Кучине Лубе (Чивитанова), където ще се бори за титулярното място с пуерториканеца Габриел Гарсия. Клубът искаше да го размени с Милано за олимпийския шампион с Франция Жан Патри, но сделката пропадна.

На Световното първенство, което ще бъде от 26-и август до 11-и септември, Италия е в предварителна Група Е заедно с отборите на Канада, Турция и Китай. Мачовете от тази група ще се играят в словенската столица Любляна, а европейските шампиони ще започна със среща срещу "кленовите листа" на 27 август (събота) от 22,15 часа българско време.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти