Провалът на Хърватия бе официализиран след поредица от фрапантни пропуски

Националният отбор на Хърватия няма да играе на Мондиал 2023 по баскетбол. Боян Богданович, Марио Хезоня, Ивица Зубац и Анте Жижич ще пропуснат следващия планетарен форум, тъй като отборът им записа кошмарно представяне в първия етап на квалификациите за Световното първенство. Последният удар по "шахматистите" бе нанесен тази вечер, когато те загубиха от Финландия със 79:81 (17:21, 17:22, 27:17, 18:21) след обрат в последната четвърт.

Така селекцията на Дамир Мулаомерович завършва участието си в група "C" на пресявките с ужасяващ баланс от 1-5 на дъното в класирането. Финландия пък продължи блестящото си представяне и оглави таблицата с актив от 5-1, оставяйки зад себе си европейския шампион Словения с 4-2 и Швеция с 2-3.

Хърватите бяха тотално разочарование през първото полувреме на срещата, в което допуснаха изоставане от 12 точки при 23:35, като на голямата почивка дефицитът им бе 9 при 34:43. В третата част обаче домакините най-сетне осъзнаха, че ако не спечелят двубоя ще гледат Мондиал 2023 по телевизора, като чрез силна серия в края на четвъртината успяха да стигнат до пълен обрат при 61:57. При оставащи две минути до финалната сирена по всичко изглеждаше, че няма какво да се обърка за момчетата на Мулаомерович. Те водеха със 78:70 и просто трябваше да задържат аванса си във финалните по-малко от 120 секунди. 

Финландците обаче показаха воля и съкратиха изоставането си на само една точка при 79:78, а след редица пропиляни наказателни удари от страна на домакините баскетболистът на Кливланд Кавалиърс Лаури Марканен наказа пропуските им и наниза тройка за крайното 79:81. В последната си атака в мача хърватите пропуснаха още една доза възможности, след като Боян Богданович не успя да намери мрежичката от тройката, а пък Ивица Зубац не бе точен на два пъти от наказателната линия.

Лаури Марканен поведе финландците с 19 точки и 7 борби. Сасу Салин наниза още 14 точки, а Александър Мадсен се разписа с 10 точки и 8 овладени топки.

Боян Богданович и Ивица Зубач реализираха по 21 точки за Хърватия, но и двамата показаха колебание в най-важните моменти от мача. Марио Хезоня остана с 13 точки и 6 борби.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти