Омянала: Искам да бягам 9.60 сек на Световното, очаквайте медал

Шампионът на Африка на 100 метра Фердинанд Оманяла ще се надява да напише история на Световното първенство по лека атлетика, което ще се проведе от 15 до 24 юли в Орегон, САЩ. Оманяла иска да стане първият африканец с медал на 100 м от световно първенство, след като стана вторият кениец, който спечели титлата на Африка на 100 м и помогна на отбора на 4х100 м да стигне до историческа победа на току-що приключилото Африканско първенство по лека атлетика в Редуит, Мавриций.

“Бях най-бързият човек в Африка и току-що реализирах мечтата си да бъда шампион на Африка. Не очаквайте нищо друго освен медал в Орегон."

“Аз съм атлет, който процъфтява под напрежение и се стремя да бягам 9.60 секунди в Орегон“, каза Оманяла, който в момента оглавява световната ранглиста за сезона с 9.85 секунди.

Ямаецът Юсейн Болт държи световния рекорд на 100 метра от 9.58 секунди, поставен на Световното първенство през 2009 г. в Берлин, Германия.

“В Орегон ще бъде лято, следователно топлото време е добро за спринтове“, каза кениецът, който ще се стреми да се бори с титлата на 100 м от Игрите на Британската общност, където един от основните му конкуренти ще е южноафриканецът Акани Симбине.

Игрите на Британската общност трябва да се проведат от 28 юли до 8 август в Бирмингам, Англия.

“Нека Симбине е готов да ми отстъпи тази титла, ако Бог желае“, каза Оманяла при пристигането си от африканското събитие, което завърши в неделя в Мавриций.

“Нито един африканец не е печелил медал на световно първенство, но това може да бъде постигнато сега“, каза още Оманяла.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти