Изгряващата южноафриканска звезда Секгодисо: Не ми харесва сравнението със Семеня

Изгряващата звезда на атлетиката на Южна Африка Пруденс Секгодисо обяви, че не иска да бъде сравнявана със сънародничката си Кастeр Семеня. 20-годишната южноафриканка ще се състезава за титлата на 800 метра на Африканския шампионат по лека атлетика.

Секгодисо се отличи в дебютното си състезание от Диамантената лига в Мароко миналата неделя, заемайки второ място при трудни условия.

“Това беше първото ми състезание на това ниво“, каза Секгодисо пред BBC Sport Africa.

“Като гледам какво направи тя, страхотно е да ме сравняват с Кастeр, но не ми харесва сравнението, честно казано. Това носи твърде голям натиск. Опитвам се да бъда първата Пруденс, а не следващата Семеня", коментира тя темата със сравненията с именитата й сънародничка. 

Семеня е двукратна олимпийска шампионка и трикратна световна шампионка на 800 метра. 31-годишната атлетка обаче не може да се състезава в любимата си дисциплина от 2018 г. заради правилата на Световната атлетика относно нивата на тестостерон при жените спортисти.

Секгодисо вече взе един от рекордите на своя герой на двете обиколки, като стана най-младата национална шампионка на Южна Африка през 2019 г., когато беше едва на 17 години.

Положителен тест за COVID-19 отказа Секгодисо от перспективата да спечели световна титла за девойки в Кения миналата година.

Секгодисо има доста високи цели и за Световното първенство в Юджийн през юли: “Много съм горда с начина, по който се справих в първата си Диамантена лига. Надявам се да бъда в челната тройка на Световното. Ще тренирам усилено и това състезание е основният ми фокус тази година.

На африканското първенство няма за какво да се притеснявате, знам, че ще взема титлата. Разгледах стартовите списъци и там няма никой, който може да ме победи."

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти