Българският тенисист Янаки Милев: Целта ми е да се развивам като играч

Българинът Янаки Милев, който спечели второ място международния турнир по тенис за юноши до 18 години "Пловдив къп", се изкачи до номер 87 в световната ранглиста за юноши и има огромен шанс да се класира за участие на "Ролан Гарос".

Милев има вече и две титли от турнири на ITF за юноши. Той даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Поздравления за страхотно представяне на турнира от първа категория в Пловдив. Там спечели второ място на сингъл. Как оценяваш представянето си?

- Бях допрян до стената, тъй като целта ми беше "Ролан Гарос", а това беше последният турнир преди края на заявките. Смятам, че се справих доста добре и показах на себе си, че мога да побеждавам дори и най-добрите в нашата възраст.

- Какво не ти достигна да триумфираш във финалната среща. При 5:4 в третия сет изпусна мачбол?

- Можех да бъда малко по-смел, но противникът ми взе инициативата по-рано и направи няколко точки по уникален начин, за което мога само и единствено да го поздравя.

- Какво е чувството да играеш на подобен турнир пред родна публика в България?

- Чувството е уникално. Благодаря на всички, които дойдоха и ме подкрепяха от първата до последната точка, защото без тази подкрепа не знам дали щях да стигна въобще финал.

- Със спечелените точки влезе в топ 100 на световната ранглиста за юноши. Каква е целта ти за тази година?

- Целта ми е най-вече да се развивам като играч и ранкинга не е толкова важен, но ако бъда топ 30 при юношите до края на годината ще бъде супер.

- Вече имаш две титли от турнири от трета категория на ITF. Как се чувстваш когато играеш срещу най-добрите в света при юношите?

- Не мисля, че има някаква разлика между нас. Абсолютно всеки излиза и се бори докрай и както се казва понякога - този, който има ден печели мача.

- Много си близо до участие на "Ролан Гарос" за юноши. Това ли е голямата ти цел за момента?

- Ами за момента, да. За жалост все още още не съм достигнал квалификациите, но се надявам, че това ще се случи.

- По принцип на какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- За момента съм се насочил все още към юношеските турнири, но след сезона на трева обмисбям започването на турнири за мъже.

- През миналата година взе участие и в турнири от веригата UTR в България. Какви са ползите от тези турнири?

- Има доста голям плюс и това е, че имаш гарантирани поне 5 мача, което в сезон на подготовка е доста важно, защото изпробваш различни неща.

- Върху какви елементи от играта работиш най-много на тренировките и какво трябва да подобриш?

- Винаги има нужда от подобрение на всеки удар. Развиваме абсолютно всеки един елемент от играта, който използвам и ми помага по време на мач.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Със сигурност чувствам подкрепа от абсолютно всички, с които работя, но най-вече от моето семейство.

- С кой треньор работиш в момента и от кога?

- От първия ден до сега треньор ми е моят баща Милко Милев. За фитнес и възстановяване работя с Николай Касабов. За психологическата работа, която е една от най-важните в тениса, работя с Елена Хинова. И от година като мой ментор е австралиецът Пол Макнами.

- Успяваш ли да съчетаваш училището с тренировките и участието ти в турнири?

- Ами доста е сложно, но имам насреща едно уникално училище с уникални учители "Цар Симеон Велики", които са винаги всеотдайни и ми помагат, за да се справям с всичко, което съм пропуснал.

- Какво си пожелаваш близкото бъдеще?

- Най-вече да съм здрав и без контузии, а пък успехите идват с много усилия и работа.

Снимка: Българска федерация по тенис 

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти