Анди Мъри ще дари средства в помощ на децата в Украйна

Бившият номер 1 в мъжкия тенис Анди Мъри обяви, че ще дари парите, спечелени от наградните фондове на турнирите през 2022 година, в помощ на децата, засегнати от инвазията на Русия в Украйна.

Два милиона души,предимно жени и деца, вече са избягали от Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, съобщи Агенцията на ООН за бежанците във вторник.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция".

"Над 7,5 милиона деца са изложени на риск от ескалиращия конфликт в Украйна", написа в Туитър Мъри, който е посланик на УНИЦЕФ в Обединеното кралство.

"Образованието е от жизненоважно значение, така че УНИЦЕФ работи за осигуряване на достъп до обучения на изселените деца, както и за подпомагане на рехабилитацията на повредени училища, заедно с подмяна на оборудване и мебели. Ще даря спечелените пари от наградните фондове за останалата част от годината, но всеки в Обединеното кралство може да подкрепи хуманитарния проект на УНИЦЕФ като дари средства", добави британецът.

АТР, WТА, ITF и четирите турнира от Големия шлем заявиха във вторник, че ще направят съвместно дарение от 700 хиляди долара хуманитарна помощ и за подкрепа на федерацията по тенис на Украйна.

Трикратният носител на титли от Големия шлем Мъри получи "уайлд кард" за Индиън Уелс. Това ще бъде първи турнир за него, след като се събра с бившия си треньор Иван Лендъл.

Още от Тенис

Виж всички