Прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на ПСЖ

Швейцарски прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи, предаде “Екип”. Босът на френския гранд е обвинен в корупция заедно с бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке, за когото пък се настоява да попадне зад решетките за период от 35 месеца.

Ал-Хелайфи е собственик на катарския канал beIN Sports и в тази си роля е заподозрян в даване на подкупи на Валке, за да получи правата за излъчване на престижни спортни събития, сред които световни първенства по футбол и Купата на конфедерациите. Валке, един от най-приближените хора на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, е заподозрян в предоставяне на тези права в замяна на подкупи. Разследването разкрива, че Валке имал неоправдани ползи и от двамата бизнесмени. Двамата са обвинени още във фалшифициране на документи и престъпна небрежност.

През януари 2018 г. Валке беше отстранен от футболна дейност за 12 години.

Делото беше започнало още през 2020 година и за подобни присъди се говореше още тогава, но чак сега това се официализира.

Според събраната информация има и трети заподозрян, чието име не се споменава, но швейцарският съд го описва като "бизнесмен, който се занимава със спортни права". Неназованият по име бизнесмен е обвинен и в подкуп, след като е заплатил 1.25 млн. евро на компания, притежавана от Валке. Той не е съобщил във ФИФА за споменатите облаги, въпреки че е бил длъжен заради длъжността, която заема.

Има доказателства, че на Валке са върнати 500 000 евро за купуването вила в Сардиня, която Ал-Хелайфи взима чрез компания. Така Валке има правото да използва вилата безвъзмездно, докато не е уволнен от ФИФА.

В периода около година и половина са спестени между 900 хиляди евро и 1,8 млн.евро. Валке остава обвинен в злоупотреба с власт, когато между 2013 и 2015 използва влиянието си във ФИФА, за да се намеси в разпределянето на телевизионните права в Гърция и Италия за различни футболни турнири между 2018 и 2030 г.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти