Димитър Кузманов: Благодаря за подкрепата

Димитър Кузманов благодари на публиката за подкрепата, след като донесе първа победа за България в мача срещу Парагвай от Световна група II на Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

В откриващия сингъл от срещата в столичната зала "София" първата ракета на националния тим Кузманов надигра втората ракета на гостите Ернандо Хосе Ескура със 7:6(5), 6:0 за 89 минути.

Димитър Кузманов донесе първа победа на България срещу Парагвай на купа „Дейвис“

"Благодаря за интереса. Много приятно сме изненадани първо от това, че има много хора в залата, които са дошли днес да ни подкрепят, петъчен ден, след празник. Не очаквахме, ако трябва да бъдем честни толкова много хора да дойдат. Това страшно много ни радва и искам да използвам възможността да благодаря от името на целия отбор. Разбира се, отдавна не сме играли пред публика заради ковид пандемията, домакини сме в София, часовете са много благоприятни, така че първо иска да благодаря на хората, които ни подкрепиха и да благодаря и на вас журналистите, че го отразявате", каза Кузманов на пресконференцията след мача.

Той спечели сравнително трудно първата част, което отдаде на напрежението.

"Много е трудно, когато откриваш срещата. Напрежението е по-голямо, по-специфично е, защото направо след церемонията оставаш на корта, но съм щастлив, че се справих. Моят противник игра доста силно през първия сет, не очаквах да играе толкова добре, не е имало никакво подценяване, напротив, но просто той сервираше много добре първия сет, не ми даде абсолютно никакъв шанс на неговите сервис геймове, беше доста постоянен, с много висок процент вкаран първи сервис и за мен беше изключително трудно да намеря своя ритъм. След като се преборих и успех да го пречупя през първия сет, заиграх доста по-спокойно, намерих своя ритъм и това се показа с резултата във втория сет, 6:0 е много по-категорично", каза българинът.

"Сега е втората среща, на Алекс също му предстои тежък мач, играе срещу един от най-добрите юноши в момента, той достигна полуфинал на Откритото първенство на Австралия през тази година, мисля, че е втори в света в момента, така че още един тежък мач и съм щастлив, че до някаква степен му давам спокойствие с тази победа. Мачът тепърва започва. Всички видяха, че отборът на Парагвай, въпреки че няма толкова добри състезатели с място в ранглистата, играе един доста добър тенис", добави Кузманов.

Той очаква да е физически готов за утрешните двубои.

"Форматът е различен вече, започва се утре първо с мача на двойки. Имаме някакъв план в главата си, кой ще играе, но в крайна сметка ще изчакаме първо да свърши втората среща днес и след това да вземем окончателно решение. така че може да не се стигне до втори мач за мен, може да се наложи да играя два последователни мача, срещата е още много отворена. Но ако хипотетично се каже, че ще играе утре сингъл ще се чувствам много по-спокоен, тъй като вече усетих атмосферата, условията, винаги в зала "София" е малко по-трудно, защото е много бърза и София има надморска височина, което прави разиграванията малко по-различни от нормалното. Със сигурност затруднява отборът на Парагвай, защото те са свикнали да играят на по-бавни кортове, но сега ще наблюдавам първо Алекс, ще си водя бележки за играта на неговия съперник, тъй като ние не знаем почти нищо за тях, тепърва се запознаваме и се надявам първо той да се поздрави с победа и си пожелавам да не ми се налага да играя. Но ако се наложи съм готов да си свърша работата както трябва, като професионалисти. Но срещата тепърва започва, има много време", коментира първата ракета на българския тим.

Кузманов заяви, че този формат на турнира е по-динамичен.

"Новият формат е много по-динамичен, много добре трябва да си разпределим силите, тъй като няма време за възстановяване. Ако трябва някой да играе двойки и след това сингъл е доста тежко. Ако трябва да бъда честен, старият формат ми харесваше малко повече с три от пет сета, петък, събота и неделя. Мисля, че и за феновете беше доста по-добре, защото по-дългите мачовете са по-приятни, по-емоционални. Но това е правилникът и ние се съобразяваме с него", завърши Кузманов.

Още от Тенис

Виж всички