Азаренка е съсипана от страданията на хората на фона на насилието в Украйна

Бившата номер 1 в световната ранглиста по тенис Виктория Азаренка от Беларус каза, че е съсипана от страданията на хората на фона на насилието в Украйна, след като Русия нахлу в страната през миналата седмица.

Инвазията уби над 2000 украински цивилни и унищожи стотици сгради, включително домове, болници, детски градини и транспортни съоръжения, съобщиха вчера от службата за спешна помощ на Украйна.

"Съкрушена съм от действията, които се случиха през последните няколко дни срещу и в Украйна. Сърцераздирателно е да се гледа колко невинни хора са били засегнати и продължават да бъдат засегнати от това насилие", написа Азаренка в Туитър.

Беларус е близък съюзник на Русия и е ключов район за провеждане на инвазията на руските сили, която Русия нарича "специална операция".

"Още от ранното си детство винаги съм виждала и преживявала с украинския и беларуския народ, както и двете нации са приятелски настроени и подкрепящи се един друг. Трудно е да бъдем свидетели на насилствената раздяла, която се случва в момента, вместо да се подкрепяме и намираме състрадание един към друг", написа още 32-годишната Азаренка.

От началото на инвазията руските и беларуски отбори и спортисти получиха забрана да участват в международни състезания в различни спортове. Тази седмица Международната федерация по тенис им забрани да се състезават под името и флага на своите страни.

Двукратната шампионка от турнирите от Големия шлем Азаренка заяви, че желае мир.

"Сърцето ми е с всички, които са пряко и косвено засегнати от тази война, която причинява такава болка и страдание на толкова много хора. Надявам се и желая мир и край на войната", добави тя.

ООН изчисли, че повече от 870 хиляди души са избягали от Украйна след началото на инвазията преди седмица в това, което изглежда ще се превърне в най-голямата бежанска криза в Европа през този век и ще изсели милиони.   

Още от Тенис

Виж всички