18-годишният Карлос Алкарас пише история

Карлос Алкарас спечели първата си победа в ATP Тура като 16-годишен на "Рио Оупън" преди две години, а днес отново там 18-годишният вписа името си в историята. Поставеният под №7 Алкарас победи третия в схемата аржентинец Диего Шварцман с 6:4, 6:2, за да стане най-младият шампион в турнир от сериите АТР500, откакто тази категория беше създадена през 2009 година. Това е и втората титла в професионалната кариера на тийнейджъра, който се поздрави с първата в Умаг миналата година.

“Не мога да повярвам, честно. Беше страхотна седмица за мен да играя на това ниво“, каза Алкарас в интервюто си на корта. “Това беше първият ми турнир на клей от много време насам, така че съм много доволен от представянето си през цялата седмица. Чувството е невероятно.”

Когато Алкарас победи сънародника си Алберт Рамос-Винолас в Рио де Жанейро преди две години, той беше номер №.406 в класацията на ATP. А благодарение на успеха си тази нощ талантливият младок направи дебют в Топ 20. Той е 18-ият играч в историята, намерил място сред най-добрите 20 в света преди да е навършил 19 и първият от Рафаел Надал през 2005 година.

След като Диего Шварцман пропусна финалния ретур от форхенд след един час и 27 минути игра на финала, Алкарас падна на колене. Действащият шампион на турнира “Следващо поколение” на ATP победи световния №14 със своята сила и безстрашна игра, спечелвайки 12 от последните 16 гейма в мача. Алкарас реализира пет от своите шест възможности за пробив, направи 21 уинъра и спечели 55% от точките си на ретур, упражнявайки постоянен натиск върху своя опонент ветеран. Решаващият момент дойде при 4:4 в първия сет, когато испанецът осъществи пробив. След това той пое изцяло контрола върху двубоя и след нов пробив в деветия гейм закономерно стигна до успеха в тази първа част. В началото на втория сет Алкарас направи нов пробив, но Шварцман отказа да се даде без бой и отвърна на удара още в следващия гейм. Реакцията на Алкарас обаче бе светкавична и той върна брейка, повеждайки с 3:1. Това окончателно пречупи аржентинеца, който допусна нов пробив и победата на Алкарас стана факт.

За титлата си в турнира Алкарас взе 500 точки за световната ранглиста, с което за първи път в своята кариера намери място сред най-добрите 20 тенисисти в света.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти