Адам Кшчот описа любовта си към атлетиката и обяви края на кариерата си

Адам Кшчот безспорно е сред най-запомнящите се имена в средните бягания в последните години. Появата му на пистата винаги предизвикваше интереса на любителите на атлетиката и всеки пък почитателите му очакваха със затаен дъх как ще се развият последните метри, тъй като дълги години той се движеше в края на колоната в бяганията на 800 метра и нанасяше своя удар накрая.

Световният шампион на 800 метра в зала от Бирмингам 2018 няма да защитава планетарната си титла в Белград от 18 до 20 март, след като днес обяви края на своята състезателна кариера. В нея 32-годишният поляк спечели още по три европейски титли в зала и на открито, сребърни медали на световните първенства на открито през 2015 и 2017 г., както и сребро и бронз от планетарните форуми под покрив.

Кшчот има и две европейски титли за младежи под 23 години от 2009 и 2011 г.

Полякът написа емоционален пост във “Фейсбук”, в който обясни любовта си към атлетиката и причините да сложи край на своята кариера.

“Нещо свършва, нещо започва. Реших да завърша професионалната си кариера. Свети Валентин е прекрасен празник, поздравявам тези, които са намерили любовта си и стискам палци за тези, които са напът да я намерят.

Не можах да намеря по-добра дата от тази, на която да разкажа за любовта си към професията и страстта към бягането. Запознахме се през 2005 г., а през 2007 г. решихме да станем повече от приятели. През годините постигнахме много заедно, както възходи, така и падения, но вървяхме предимно с високо вдигната глава. Благодарение на това красиво стечение на обстоятелствата спечелих човешка любов с Рената Кшчот и две прекрасни деца Игнацего и Мариана. Почти забравих да спомена котките Гиенк и Фана.

Обратно към цитата: “нещо свършва“ и в този случай това е моята спортна кариера. Започва нов етап, в който ще прекарвам много повече време вкъщи от целия си живот досега. Няма да е трудно, защото обикновено бях извън къщата почти 250 дни в годината. Близките ми нямат търпение, аз също и това е основната причина за решението, което взех.

Оттук нататък бих искал винаги да имам жена и деца с мен, но когато тренирам, не е оптимално да се прилага тренировъчен план, а е и финансово невъзможно да се постигне. Децата са малки само веднъж, това изречение ми идва наум често.

Друга причина са влошените отношения с Полската атлетическа асоциация.

От началото на пандемията почти всяка индустрия пострада финансово, не е по-различно и с леката атлетика. Имах изключителен късмет да имам партньор през цялата си кариера - марката NIKE.

До 2017 г. ми помагаха PKN Orlen, а миналата година ми се довериха на Action S.A.. Благодаря, че бяхте с мен.

Прекарах цялата си кариера в един клуб, тоест Руския спортен клуб от град Лод Одзи. Клубът и първият професионален треньор Станислав Яшчак ме научиха какво е този красив спорт. (Не мога да не спомена първия треньор Рафаел Маршал).

Отделих възможно най-много време и внимание за това, за да бъде създаден вторият (в мащаб от 680 хил. жители) спортен стадион в град Лод Одзи. В същото време моля Общинският съвет и Министерството на спорта да включат в бюджета отделни олимпийски спортове и да подкрепят младите смели хора, които не се страхуват да мечтаят.

Благодаря и на най-добрите фенове в света, т.е. на феновете на леката атлетика, които бяха с мен през доброто и лошото.

Сега какво?

- Сега започвам нов етап от моя професионален и семеен живот”, гласи част от емоционалната изповед на Кшчот във “Фейсбук”.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти