Отнемат европейски медали на руска атлетка заради допинг

Рускинята Ирина Давидова ще бъде лишена от своите медали на 400 метра с препятствия - златен и бронзов, от европейските първенства по лека атлетика от 2012 и 2014 г. Тя е обвинена в употреба на допинг от Съюза за чиста атлетика.

Руската официална държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че Световната антидопингова агенция е предоставила на Съюза за чиста атлетика, данни, извлечени през 2019 г. от системата за управление на информацията на Московската лаборатория.

Необработените данни са резултат от анализ на пробата и могат да покажат дали вещество или метаболит са били открити или манипулирани.

ТАСС съобщи, че Давидова е отстранена за две години от 17 януари тази година от Съюза за чиста атлетика, след като са открили отклонения в кръвните проби на спортистката, получени от 20 юни 2012 г. до 30 юни 2015 г.

В резултат на това всички нейни резултати през този период са анулирани.

Давидова спечели златния медал на 400 метра с препятствия на Европейското първенство в Хелзинки на 29 юни 2012 г. като 24-годишна, когато записа време от 53.77 секунди, което на този етап от сезона беше най-бързото в света.

Две години по-късно, на Европейското първенство в Цюрих, тя спечели бронзов медал на 400 м с препятствия зад британката Ейлид Чайлд и украинката Анна Титимец.

Златният медал, спечелен от Давидова в Хелзинки, сега ще бъде присъден на нейната подгласничка Дениса Росолова от Чехия.

Сребърният медал ще бъде присъден на украинката Хана Ярошчук, която първоначално завърши трета, а бронзът ще отиде при друга чехкиня - Зузана Хейнова.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти