Джейкъбс се завръща на пистата 187 дни след олимпийския си триумф

Олимпийският шампион на 100 метра Ламонт Марсел Джейкъбс ще се завърне на пистата за първи път от победите си на Игрите в Токио през миналото лято. Италианецът ще стартира на 60 метра на турнира ISTAF в Берлин, а това ще се случи само няколко дни след като отрече обвиненията за допинг.

27-годишният спринтьор не се е състезавал, откакто спечели злато на 100 метра и с щафетата на Италия на 4 по 100 м в Токио. Решението му да не участва на турнири след Олимпиадата провокира слухове за употреба на допинг, които той вече няколко пъти отрече.

“Никога не бих направил нещо като спортист, който се състезава за моята страна, което би довело до лоша репутация на мен като човек или на моята нация“, каза Джейкъбс пред “Дейли Телеграф” в интервю миналата седмица, когато го попитаха директно дали някога е взимал забранени вещества.

Джейкъбс шокира света на леката атлетика през август, когато спечели олимпийското злато с европейски рекорд от 9.80 секунди, само три месеца след като преодоля бариерата от десет секунди за първи път в кариерата си.

През миналата зима Джейкъбс стана и европейски шампион на 60 метра в зала в Торун, като мнозина се усъмниха, че той няма как да подобри толкова бързо резултатите си без помощта на допинг.

Бившият съветник по храненето на италианеца Джакомо Спацини също беше замесен в полицейско разследване за доставката на анаболни стероиди.

Джейкъбс твърди, че бързото му подобрение на 100 м се дължи на факта, че той е нов в спринтовите състезания, след като се е фокусирал върху скока на дължина през голяма част от кариерата си.

“Това се случва, когато идвате от друга дисциплина. Фактът, че не сте бягали 100 м през целия си живот, позволява повече подобрение и по-бързо подобрение“, добави той.

"Моите победи представляват изключителна упорита работа - упорита работа, която никой не е виждал, упорита работа, която беше кръв, пот, сълзи и контузии”, каза още Джейкъбс.

Той се завръща в Берлин точно 187 дни след триумфа си в Япония, след месец на интензивна подготовка на Тенерифе.

Джейкъбс сподели пред италианските медии преди участието си в Берлин, че няма конкретна цел за времето, което желае да постигне в германската столица. Но той също така призна, че европейският рекорд на Дуейн Чембърс на 60 метра от 6.42 секунди е неговата “цел за сезона в зала“.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти