Циципас разпердушини Синер

Световният №4 Стефанос Циципас не остави никакъв шанс на Яник Синер и го разгроми с 6:3, 6:4, 6:2, за да се класира на своя втори пореден и общо трети полуфинал в Откритото първенство на Австралия по тенис. Мачът между двамата продължи 2 часа и шест минути и въпреки че направи повече непредизвикани грешки (28-22), Циципас доминира над Синер при уинърите (30-18) и това се оказа решаващо за успеха му. Така той подобри личния си баланс на 4-0 в четвъртфиналите от Големия щлем и може да се изправи пред повторение на миналогодишния полуфинал в Мелбърн срещу Даниил Мадведев, ако руснакът победи Феликс Офе-Алиасим по-късно днес.

След като оцеля в петсетовия маратон срещу първата ракета на САЩ Тейлър Фриц в предишния кръг, днес Циципас показа най-доброто от себе си на “Род Лейвър Арена”. Той спечели и четирите си точки за пробив, като в същото време не позволи на Синер нито веднъж да се бори за подаването му.

Със страхотната подкрепа на публиката, Циципас зашемети италианеца с експлозивна игра още от първата минута на мача. Той проби откриващото подаване на Синер и набързо поведе с 3:0. След това Яник се посъвзе и спечели 11 поредни точки на свой сервис, но и Циципас взимаше геймовете си и така стигна до успеха в този първи сет за 36 минути.

Във втората част агресивната игра на гърка отново беше възнаградена с ранен пробив. Той бе поел пълен контрол над случващото се на корта, когато над Мелбърн заваля силен дъжд и мачът бе прекъснат, за да бъде затворен покривът, а теренът подсушен. Паузата продължи 20 минути, а почивката се оказа добре дошла за Синер, който успя да си поеме глътка въздух. Но както и в първия сет, след подновяването на играта двамата спечелиха всички свои подавания и така Циципас си осигури комфортна преднина от 2-0 сета.

В третата част ситуацията се повтори. Зашеметяваш пас от бекхенд и още един ранен пробив на Циципас, който сякаш напълно пречупи увереността на Синер. Малко по-късно последва още един пробив и това угаси всяка надежда за завръщане на италианеца.

“Яник е много добър играч. Затова се опитах да се съсредоточа върху най-добрите си удари. Получи ми се по-добре, отколкото очаквах. Много съм доволен от начина по който сервирах днес, от това как влязох в мача и развих стратегията си. Да имаш подкрепата на публиката е наистина невероятно“, заяви световният №4 в интервюто си на корта. - Моят съперник днес нямаше същият опит и това изигра своята роля. Последните години изиграх много такива мачове със силни съперници. най-важното е да бъдеш скромен, смирен, това е началото, оттам се започва.“

Циципас коментира и спускането на подвижния покрив, което промени условията на корта.

"Това е част от играта. Знаех че вървя в правилната посока с играта, която изградих от началото на мача. Условията се промениха след затварянето на покрива, топката стана по-бърза. Но аз се опитах да се адаптирам към тези нови условия и се получи. Докторът ми със сигурност гледа сега. Той ми каза да не пътувам за Австралия, но аз успях да го опровергая",, каза Циципас.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти