Омод Килде покори и „Щрайф“

Носителят на големия кристален глобус в Световната купа по ски-алпийски дисциплини Александър Омод Килде завоюва своята първа победа в знаменитото спускане на пистата „Щрайф“ в Кицбюел, след като бе над всички в днешния старт в Австрия.

Норвежецът премина скъсеното заради силния вятър на старта трасе за 1:55.92, с което записа своята шеста победа за сезона, трета в спускането. Втори след едно феноменално спускане остана французинът Йоан Кларе, който бе с 0.42 по-бавен от Килде. Той обаче бе засенчен от своя сънародник Блейз Гийзенданер, който успя да се класира в тройката с 43-и стартов номер, след като се възползва от подобряващите се условия на пистата и завърши с пасив от 0.63 спрямо победителя.

В подножието на подиума остана първият от представители на домакините Матиас Майер (+0.67), а петицата бе затворена от швейцарската сензация на сезона Марко Одермат (+0.78), който отново показа завидни умения и в дисциплината спукане.

С днешната си победа Килде си върна червения потник в дисциплината спускане, в която с 405 точки той води с 53 на Майер, а трети с пасив от 68 е Беат Фойц. Швейцарецът, който триумфира и в двете спускания на „Щрайф“ преди 12 месеца, днес допусна няколко неточности и завърши осми на 1.14 зад Килде. 

В генералното класиране за Световната купа начело с 1120 пункта остава Одермат, втори със 785 е Килде, а тройката затваря Майер, който има 642.

Утре в Кицбюел ще се проведе старт в дисциплината слалом, в който участие ще вземе и българинът Алберт Попов. Първият манш започва в 11:15, а вторият в 14:45 часа българско време. В неделя пък ще има още едно спускане по „Щрайф“, като надеждите на организаторите са тогава да бъде използвана пълната дължина на пистата. 

Второто спускане в Кицбюел беше преместено от събота за неделя

Оригинално това спускане трябваше да е утре, но заради неблагоприятната прогноза редът на слалома и второто спускане бе обърнат. Така в неделя от 14:30 часа българско време ще започне и последния скоростен старт преди Олимпийските игри в Пекин следващия месец.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти