Щафетата с олимпийския огън ще бъде проведена без зрители

Щафетата с олимпийския огън ще бъде съпроводена до стадиона на откриването на Пекин 2022 без зрители заради КОВИД-19 пандемията, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки организаторите. Факелът ще бъде пренесен от 1200 души, като маратонът ще започне на 2 февруари и два дни по-късно ще пристигне в Пекин през съседната провинция Хубей.

"Наш приоритет е безопасността на хората и щафетата няма да бъде по-различна. Предвид мерките за ограничаване на разпространението на КОВИД-19, церемонията ще бъде проведена при закрити врата", съобщава Ян Хайбин от Комисията по спортните въпроси в китайската столица.

Пекин, който е първият град с домакинства на зимни и летни Олимпийски игри, задължава всички участници в щафетата да бъдат напълно ваксинирани и тествани най-много 14 дни преди пристигането на факела.

Самата щафета е много по-кратка от предишни. Тя ще посети Великата китайска стена, олимпийския парк в Пекин, комплекса International Grape Exhibition Garden, промишлената зона в Чжанцзякоу и други места с голямо обществено значение. Само предварително и внимателно избрани хора ще има възможност да наблюдават щафетата на живо.

За Олимпийските игри в Токио факелът пропътува над 2000 километра за 121 дни. Щафетата преди Пьончан 2018 пък премина точно 2018 километра до крайната си дестинация.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти