Баршим и Тамбери получиха награда за вдъхновение

Световната атлетика връчи своите награди за 2021 година. Големите призове за Атлет и Атлетка в света за годината заслужиха световният рекордьор и олимпийски шампион на 400 метра с препятствия Карстен Вархолм и златната олимпийска медалистка на 100 и 200 метра и втората най-бърза жена в историята на 100 метра Илейн Томпсън-Хера.

Наред с това на виртиуалната церемония бяха връчени още няколко награди. Тази за вдъхновение заслужиха катарецът Мутаз Есса Баршим и италианецът Джанмарко Тамбери, които в Токио поделиха олимпийското злато в скока на височина при мъжете.

Двамата стигнаха до 2.37 метра с абсолютно еднакви показатели и решиха да не се надскачат и да поделят първата позиция, тъй като и за двамата това беше изключително важно състезание след завръщането от тежки контузии. Този момент остана един от най-запомнящите се на отминалите Олимпийски игри в Токио, а кадрите от емоциите дълго се въртяха в медиите.

“Направо е лудост, ако си помисля за тази история. Много ви благодаря за този трофей. Сега се обаждам на Мутаз пет пъти седмично, защото трябва да говоря с него. Чувствам, че сега не сме просто приятели, ние наистина сме като кръвни братя”, сподели ексцентричният италианец.

“Надявам се да вдъхновим повече хора да обичат нашия спорт и може би да поделят злато един ден”, добави Баршим.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти