Меси е зад Левандовски по голове, но го бие по много други неща

Гласувалите за “Златната топка” 170 специалисти дадоха трофея на Лионел Меси с малката разлика от 33 точки пред Роберт Левандовски. Мнозина смятат, че нападателят на Байерн (Мюнхен) е бил ощетен, а в последния момент от “Франс Футбол” обявиха нова награда - за голмайстор на годината, и я връчиха точно на него, което може да се приеме като компенсация.

“Марка” обръща внимание на някои от показателите на първите двама в класацията. За календарната 2021-ва година досега Левандовски е вкарал повече попадения от аржентинеца, но пък Меси го превъзхожда в доста други неща като асистенции, удари във вратата и успешни подавания. Голмайсторът на баварския гранд има 53 попадения за клуба си досега, което е най-много от всички играчи в топ 5 първенствата на Европа. В същото време Ла Пулга е с 40 изстрела в мрежата.

Новата звезда на Пари Сен Жермен обачеима 16 асистенции срещу 8 на сметката на Левандовски. Бившият капитан на Барса е уцелил вратата в 103 от ударите си, докато тук полякът е с 98. При точни пасове пък Меси е с три обиколки пред поляка - 2525 срещу 715.

Със сигурност гласувалите са взели под внимание и факта, че Меси спечели трофей на международно ниво - Копа Америка с Аржентина, докато с националния тим на Полша Левандовски стигна само до бараж за класиране на Мондиал 2022. Лео изигра и главна роля при триумфа на “гаучосите” в Бразилия, след като стана голмайстор на финалите, завърши с най-много асистенции и беше избран за Играч на турнира.

От Байерн ще мъстят на Барселона заради “Златната топка” на Меси

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти