Сър Алекс заплашил Ван Нистелрой, че никога повече няма да играе за Юнайтед заради фланелка на Сити

Преди десетина дни Манчестър Юнайтед загуби дербито с Манчестър Сити на "Олд Трафорд", но това, което най-много разгневи феновете на 20-кратните шампиони в този мач бе липсата на какъвто и да било хъс в представянето на "червените дяволи". Подобно нещо обаче трудно можеше да се види по времето на сър Алекс Фъргюсън, който заразяваше всички в клуба със своята страст. Пример за това е разказът на Рио Фърдинанд за първото му дерби на Манчестър.

През ноември 2002 година Юнайтед губи с 1:3 от Сити на "Мейн Роуд". След двубоя голямата звезда на "червените дяволи" Рууд ван Нистелрой се появява в съблекалнята с фланелка на градския съперник в ръката си. Вбесеният от представянето на отбора сър Алекс Фъргюсън излизва  целия си гняв за загубата върху нидерландеца и отсича, че ако види пак някой от футболистите си с фланелка на Сити, грешникът няма да играе повече за Манчестър Юнайтед.

"Биха ни 3:1 на "Мей Роуд", а Шон Гоутър вкара два гола. Това бе първото ми дерби и тогава все още не осъзнавах колко е важен този мач. Влязохме в съблекалнята и треньорът затвори вратата. Беше изключително тихо, след което той изведнъж избухна. Рууд ван Нистелрой, който по онова време беше със статута на Бог, влезе в съблекалнята с фланелка на Сити в ръка и си спомням как сър Алекс Фъргюсън изля гнева си върху него. Направо го унищожи с репликата: "Ако някога видя някой от вас да се разхожда с фланелка на Сити, никога повече няма да играете за този клуб". Такова беше положението по онова време. Той беше наистина луд. Тогава осъзнах колко важен и голям е този мач. Не го бях разбрал преди това. Оттогава знам, че в седмицата на дербито залогът е всичко или нищо", разказва Фърдинанд.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти