Фланаган се готви да завърши шести маратон в рамките на шест седмици

Някъде преди обяд в Сентръл Парк в неделя Шалейн Фланаган трябва да пресече финалната линия на маратона в Ню Йорк. Това само по себе си няма да е малък подвиг за 40-годишната бивша олимпийска състезателка. Сега помислете за това: тя ще стане първият човек, който някога е бягал в шестте световни маратони само за шест седмици.

Заради пандемията маратоните в Бостън, Лондон и Токио бяха преместени от традиционните си пролетни дати за октомври и сега всичките шест състезания се провеждат в 42-дневен период за първи - и вероятно единствен - път.

“Когато видях как се разгръща графикът на маратона, почувствах, че това е възможност, която се дава веднъж в живота“, каза Фланаган.

Докато Фланаган не е непозната за маратонската дистанция - тя спечели маратона в Ню Йорк през 2017 г. - нейната мисия е още по-невероятна, тъй като тя е технически пенсионирана, след като обяви напускането си от спорта преди две години.

“Моето отказване съвпадна с две реконструктивни операции на коляното и по принцип не можех да бягам една година. След това попаднахме в пандемия“, каза пред ESPN Фланаган преди надпреварата в неделя.

“През това време станах майка и треньор, така че имаше много промени в живота и осъзнах колко голяма част от психичното ми здраве е свързано с бягането. Всъщност наистина имам нужда от бягане. Това не е работа за мен, а страст. Липсваше ми да имам цели. Спортистите са толкова целенасочени и всички бяха без цели по време на пандемията”, добави тя.

Фланаган си е поставила за цел на всяко едно от състезанията да бяга под 3 часа, като в Лондон постигна време от 2:35:04 часа.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти