"Мондо" продължава с опити за по-добра атлетическата писта преди Париж 2024

С предстоящите след по-малко от три години олимпийски игри в Париж партньорът на Европейската атлетика “Мондо” вече мисли какво може да направи, за да подобри своя много прехвален продукт Mondotrack WS TY, който привлече аплодисменти от спортисти и фенове по целия свят през това лято на Олимпийските игри в Токио 2020 г.

В ексклузивно интервю за Европейската атлетика международният мениджър на “Мондо” Андреа Валаури – човекът, отговорен за надзора на пистата, която беше монтирана в Националния стадион на японската столица – говори за това какво може да последва преди Париж 2024.

Пистата направи ли това, което очаквахте, след като беше поставена на Националния стадион?

“Да, защото бяхме направили дълъг период на проучване непосредствено след Рио през 2016 г. В Рио открихме неща, които можем да направим, за да подобрим материала на пистата и по време на последващото развитие открихме какво можем да направим, за да подобрим баланса по-нататък между поемането на шока от атлетите и връщането на енергията към тях.

Но първоначално всичко беше само теория и след това, благодарение на сътрудничеството между Световната атлетика и “Асикс”, ние можем да тестваме нашите теории в техния център за изследвания и разработки с четири различни материала.

Това беше сляпо тестване от техните атлети, всичко, което знаеха е, че е материал A, B, C или D, но в крайна сметка продуктът, който се хареса най-добре от спортистите, беше и продуктът, който смятахме, че ще бъде най-добрият.

Това ни даде увереност, че вървим в правилната посока за Токио. Продължихме и произведохме този материал и монтирахме пистата в Токио (през 2019 г.). Ние, разбира се, се надявахме и очаквахме пистата да осигури подобрено представяне, но в действителност, до последната минута наистина не знаете, но всички доказателства преди това бяха много положителни.

“Все още оценяваме данните, но ще бъде трудно да се каже точно колко пистата е помогнала на атлетите. Може да е 1%, 1,5%, 2%, толкова зависи от атлета, състоянието му и други фактори. Това, което мога да кажа е, че бяхме много доволни, че имаше толкова положителни отзиви, първо и най-важното - от състезателите и техните треньори. Когато атлетите ви казват: “Можем да летим по тази писта“, не бихме могли да желаем нищо повече”, добави Валаури.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти