Ратифицираха още два световни рекорда в атлетиката

Още два световни рекорда, които бяха поставени по-рано през годината, бяха официално ратифицирани от Световната атлетика. Това са постиженията на Рут Чепнгетич и на Франсин Нионсаба в полумаратона и в бягането на 2000 метра.

Световната шампионка в маратона Чепнгетич постави световен рекорд в полумаратона от 1:04:02 часа в Истанбул на 4 април.

“Наистина съм щастлива от този невероятен резултат. Световният рекорд е нещо, за което мечтаех от известно време, така че съм щастлива, че го постигнах по улиците на Истанбул”, каза куенийката след успеха си през пролетта.

Нейното постижение беше подобрено от етиопката Летесенбет Гидей, която спечели полумаратона на Валенсия миналата седмица с 1:02:52 часа, но тепърва предстои ратифициране на рекорда.

Нионсаба пък завърши сезон 2021 г. с победа на 2000 метра и световен рекорд в Загреб на 14 септември. Атлетката от Бурунди, която тази година смени дисциплините заради правилото за високи естествени нива на тестостерон, което забранява на атлетките с подобен проблем да се състезават в дисциплините от 400 метра до една миля, постигна резултат от 5:21.56 минути в Хърватия.

Така тя свали повече от две секунди от предишния върхов резултат в дисциплината на епиотката Гензебе Диибаба, поставен в зала през 2017 г.

“Направих го. Невероятно е. Пейсмейкърът беше наистина перфектен. Искам да благодаря на всички хора, които дойдоха да ни аплодират”, не скри емоциите си Нионсаба след световния рекорд.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти