MotoGP с рекордните 21 старта през 2022

Организаторите на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP – Dorna Sports публикуваха предварителен календар за 2022 година, който съдържа рекордните 21 старта.

Сезонът както по традиция ще започне с надпревара на изкуствено осветлени в Катар на 6 март, а две седмици по-късно керванът ще посети и „уличната“ писта „Мандалика“ в Индонезия. Азиатската страна за последно домакинства на старт от кралския клас през далечната 1997 година, когато тази чест се падна на „Сентул“.

След визитата си в Индонезия пилотите ще се отправят към Аржентина на 3 април, а само седмица след това ще бъде и Гран При на Америка на „Пистата на Америките“ в Остин (Тексас). Аржентинската надпревара не се проведе през последните две години заради пандемията от коронавирус, както и големия пожар, който изпепели част от сградата с боксовете по-рано тази година. Нейната реконструкция обаче върви по план и се очаква тя да бъде завършена навреме за старта през април.

На 24 април ще започне и европейското турне на MotoGP, което ще старта в Португалия и ще посети още Испания, Франция, Италия, Каталуния, Германия, Нидерландия и Финландия преди лятната пауза. Гран При на Финландия трябваше да се присъедини към календара на световния шампионат още през 2019 година, но първо това не се случи заради забавяния при строежа на „Кими Ринг“, а в последствия и заради COVID-19.

Гран При на Великобритания ще даде старт на втората половина от сезон 2022 в кралския клас, като надпреварата на „Силвърстоун“ ще се проведе на 7 август. Две седмици по-късно ще бъде и Гран При на Австрия преди „Мизано“ да приеме Гран При на Сан Марино на 4 септември. Гран При на Арагон е предвидено за 18 септември като тя ще даде старт на серия от три поредни състезания, която ще включва още стартове в Япония и Тайланд съответно на 25 септември и 2 октомври.

След седмица пауза е предвидена и Гран При на Австралия, която ще бъде групирана с надпреварата в Малайзия преди сезонът да завърши на 6 ноември с Гран При на Валенсия на „Рикардо Тормо“.

Предварителен календар в MotoGP за 2022 година:

1. Гран При на Катар, „Лусайл“, 6 март

2. Гран При на Индонезия, „Мандалика“, 20 март

3. Гран При на Аржентина, „Термас де Рио Хондо“, 3 април

4. Гран При на Америка, „Пистата на Америките“, 10 април

5. Гран При на Португалия, „Портимао“, 24 април

6. Гран При на Испания, „Херес“, 1 май

7. Гран При на Франция, „Льо Ман“, 15 май

8. Гран При на Италия, „Муджело“, 29 май

9. Гран При на Каталуния, „Каталуния“, 5 юни

10. Гран При на Германия, „Заксенринг“, 19 юни

11. Гран При на Нидерландия, „Ассен“, 26 юни

12. Гран При на Финландия, „Кими Ринг“, 10 юли

13. Гран При на Великобритания, „Силвърстоун“, 7 август

14. Гран При на Австрия, „Ред Бул Ринг“, 21 август

15. Гран При на Сан Марино, „Мизано“, 4 септември

16. Гран При на Арагон, „Моторланд Арагон“, 18 септември

17. Гран При на Япония, „Мотеги“, 25 септември

18. Гран При на Тайланд, „Бурирам“, 2 октомври

19. Гран При на Австралия, „Филип Айлънд“, 16 октомври

20. Гран При на Малайзия, „Сепанг“, 23 октомври

21. Гран При на Валенсия, „Рикардо Тормо“, 6 ноември

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти