Рекорден брой планински бегачи от 27 държави ще мерят сили на “Трявна ултра”

Рекорден брой състезатели от 27 държави ще застанат на старта на шестото издание на планинския ултрамаратон “Трявна ултра”, който ще се проведе този уикенд в сърцето на Стара планина. 840 участнии от цял свят са се регистрирали за надпреварата, която е със старт и финал на площада в град Трявна.

Началото на събитието ще бъде дадено в 17:00 часа на 16 юли със старта на най-дългата дистанция – 141км. Участниците освен големия километраж ще трябва да преодолеят и сборна денивеалция от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлиджа. Очаква се победителят да измине трасето за около 20 часа.

Малко по-късно същия ден ще бъде даден старт и на новата 100-километрова дистанция, която също изкачва билото на Балкана и минава през Шипка, Бузлуджа и природен парк „Българка“.

В събота сутринта стартират участниците и на по-късите дистанции – 23, 42 и 76км.

Извън онсовните надпревари, се очаква да се включат и допълнително около 200 деца и върастни в свободната дистанция от 3 км, за която записването ще тече на място.

Най-възрастният участник в надпреварата е 73-годишният Васил Грозев, който ще мери сили на най-къстата дистанция от 23км. Не по-малко лека ще е и задачата на друг ветеран - 70-годишният Людмил Николов, който и тази година ще бяга маратонските 42 километра.

Шампионът на най-дългата дистанция от последното издание Димитър Маринов ще направи опит да защити титлата си в сериозна конкуренция.

Гергана Малчева, която спечели последната надпревара при жените на 141км също ще опита да защити титлата си. Ще трябва обаче да пребори сериозна конкуренция, включително и тази на Боряна Николчева, която е в отлична форми и само преди две седмици записа много силно участие на ултрамаратон в Италия.

Действащия шампион на 76км Росен Русев, който има титли от всички дистанции, тази година е решил да вземе призовото място и на новата 100-километрова дистанция.

На дистанция 42км се очаква оспорвана битка между победителят от предишното издание Александър Спасов и един от най-бързите ни ориентировачи Димитър Желязков.

Не по-малко интересна ще е и надпреварата на 76-километра, а всички, които искат да следят как се развива тя могат да го направят на www.race-tracking.com, където в реално време има информация за временното класиране.

“След нулева 2020 заради пандемията, тази година очакваме много позитивни емоции. Изключително сме благодарни на тревненци и приятели от региона, които ни помагат. Надяваме се всички да останат доволни и най-важното - да гарантираме в максимална степен безопасността на участниците и доброволците”, коментира Николай Колев, председател на Сдружение АйРън и един от водещите организатори на събитието.

Трявна Ултра 2021 в цифри и факти: за обезпечаването на трасето и подкрепителните пунктове тази година година ще вземат участие приблизително 150 души доброволци, 50 автомобила. В подкрепа ще са специализирани екипи за радиокомуникация, спасители, лекарски екипи, кинезитерапевти и др. Изградени са 13 подкрепителни пункта. Маркирано и обработено е 200 км трасе с 8000 табели, 1000 маркиращи флагчета и 7000 метра лента. За състезателите ще бъдат подсигурени 9 тона вода и напитки, както и над 3 тона храна.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти