Изключително гребане и титла за Емил Нейков на СП в Рачице

Емил Нейков триумфира с титлата на Световното първенство по гребане за младежи до 23 години в Рачице, Чехия. 19-годишният състезател на Академик (София) направи феноменален финален рейд в дисциплината скиф при мъжете, като във втората половина на 2000-метровата отсечка успя да се изкачи от четвъртото до първото място и по този начин да се окичи със златния медал.

Синът на последната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова завърши гребането си за 06:56.72, изпреварвайки с около 2 секунди поляка Пьотр Пломински, който приключи за 06:58.47. С бронзовия медал се поздрави датчанинът Бастиан Шехер със своето време от 07:00.80.Темпото на Нейков в началото беше доста добро и българинът се залепи зад Пломински на старта. Родният представител обаче се разколеба в следващите метри и се свлече до четвъртата позиция, докато полякът натрупа убедителна преднина. Нейков намери сили и успя отново да си върне втората позиция, а в последните 500 метра от надпреварата навакса трите секунди изоставане от Пломински и го изпревари, за да грабне златото.

Бронз за Лазар Пенев от СП в Рачице

По-рано днес българското гребане отбеляза още един успех, след като Лазар Пенев спечели бронзовия медал във финала на скиф лека категория.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти