Васил Петров: Спартак (Варна) бе безспорният номер 1 на Североизток

Спартак Варна издържа поправителния изпит с „отличен“ и отново стана част от професионалното футболно семейство на България. След като поведе през есента в класирането на Североизточната Трета лига, варненският тим не изпусна водачеството и успехът в Балчик узакони завръщането му във Втора лига два кръга преди края. В неделя след домакинството с Доростол на спартаклии ще бъдат връчени Шампионската купа и златните медали за първото място на Североизток.

Лесен успех за Спартак (Варна)

В интервю за „Петел“ архитектът на успеха – треньорът Васил Петров, прави анализ на успешния сезон и разкрива своите очаквания за следващия.

- Г-н Петров, честита професионална промоция.

- Благодаря ви. Честито и на всички, които обичат Спартак.

- Когато поехте отбора в третия есенен кръг, знаехте каква е единствената цел. Кога в хода на първенството разбрахте, че ще я постигнете?

- Винаги съм вярвал, че ще се завърнем сред професионалистите и затова поех Спартак. Нямах никакво съмнение, че ще завършим първи и никога не съм имал.

- Какво си помислихте, когато Балчик съкрати вашата преднина на върха на 5 точки, а ви предстоеше гостуване на неговия терен три кръга преди края?  

- Не съм имал притеснения, нито съм бил разколебан. Знаех, че рано или късно ще си свършим работата, защото сме най-добрият отбор в групата и постоянно го показвахме с продукциите си. Вярвах безрезервно на моите играчи.

- С какво превъзхождахте своите опоненти?

- Ние тренираме всеки ден и водим професионален тренировъчен процес. Имаме силни единици, сплотен колектив, много качествени футболисти и силни характери. Нормално е при това положение да бъдем по-подготвени от другите отбори, в повечето от които футболистите работят и не провеждат редовен тренировъчен процес.

 - Винаги сте твърдяли, че искате Спартак да играе атакуващо и агресивно. В кои мачове отборът се доближи максимално до вашите изисквания?

- Още след първите два-три мача, след като потренирахме един месец, играта вече беше каквато аз исках и постепенно надграждахме. Имахме топката, търсехме гола и доминирахме във всички мачове, с изключение на малко срещи. Доминирахме и в Разград, където изпуснахме много положения и можехме още там да решим нещата. За двубоя в Балчик не мога да кажа, тъй като още в 20-ата минута изгониха наш играч и останахме с 10 души, което наложи да се направят корекции.

- Кое ви прави по-щастлив – завръщането при професионалистите или убедителният начин, по който го направихте?

- Всичко, което постигнахме през сезона, ме удовлетворява, всичко ме прави щастлив. Радвам се, че си свършихме работата и направихме това, което се очакваше от нас. Радвам се и на отношението и поведението, което играчите показаха в тренировките и мачовете.

- На кого искате да благодарите?

- На всички, които са около мен, на феновете, които бяха 12-ият ни играч, а в Балчик - 11-ия, заради червения картон, на футболистите и на ръководството.

- Какво бихте казали на вашите привърженици?

- Ние имаме изключителна публика и аз съм й благодарен за огромната подкрепа. Зная, че нашите привърженици очакват още повече и ще стремим да ги радваме. Знам също, че искат Спартак да се завърне по най-бързия начин в елита.

- С колко играчи ще се разделите и на кои постове търсите попълнения?

-    Знам какво трябва се направи, имам план, но още е рано да говорим по този въпрос. Аз не съм спирал да мисля за селекцията и съм наясно от какво имаме нужда. Има, обаче, да уточняваме някои детайли и ако всичко стане така, както се надявам, ще се получат интересни неща.

- Ще успее ли стадион „Спартак“ да вземе лиценз, за да не се налага да домакинствате в първите кръгове извън своя дом?

- Не ми минава и през ума, че няма да вземем лиценз, тъй като искаме да стартираме силно във Втора лига и с помощта на публиката да вземем точки още в първите си домакинства на наш терен. Но като гледам как се работи по довършването на стадиона, съм притеснен. Имаме обещания от общината, но до този момент не е направено всичко, което БФС изисква. Дано нещата се оправят.

 - Какъв Спартак искате да изградите в следващите два месеца, за да има реални шансове се утвърди във Втора лига, а не да трепери за мястото си в нея?

- Наясно сме, че във втория ешелон отборите са по-качествени. Така че трябва бързо да се пренастроим от аматьоризма към професионализма. Ако досега сме мислили само за атаката, занапред ще трябва да обърнем внимание и на други компоненти от играта, като отбранителните действия. Ако всичко, което планираме през лятото, бъде изпълнено, ще съм спокоен за бъдещето на Спартак.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти