България започна със загуба след кошмарен старт срещу Швейцария 😪

Националният отбор на България стартира световните квалификации за Катар 2022 с домакинска загуба от Швейцария. На стадион "Васил Левски" срещата завърши 1:3, като бе белязана от кошмарно начало на "лъвовете". Селекционерът Ясен Петров дори и в най-големите си кошмари едва ли е очаквал, че играчите му ще губят с 0:3 още до 13-ата минута в неговия дебют. Емболо (7), Сеферович (10) и Цубер (13) матираха родните национали, които изиграха най-слабото си първо полувреме през този век. Кирил Десподов върна един гол в 46-ата минута, но бе контузен в същия момент, което е другата лоша новина за "лъвовете". Последваха два-три пропуска на значително по-добре играещия тим на Петров след почивката, а накрая Пламен Илиев спаси тима от четвърти гол. 

Цели четирима играчи дебютираха за "лъвовете" в този мач - Даниел Димов, Атанас Илиев, Илиан Илиев-младши и Момчил Цветанов.

По този начин България остана без победа в официален мач от 17 ноември 2019 година, когато спечели с 1:0 срещу Чехия, след което в осем двубоя стигна само до 1 успех над Гибралтар в контрола и 1 равенство. Само след 72 часа "лъвовете" приемат другия голям фаворит Италия във втори мач от квалификациите, като изглеждат обречени предвид представянето на тима последните две години.

Ясен Петров искаше битка в своя дебют и заложи на следните 11 бойци. На вратата бе опитният Пламен Илиев. В отбраната действаха Васил Божиков, Петър Занев и Даниел Димов, който дебютира за националния отбор. Халф-бекове бяха Страхил Попов и Сисиньо. Като двойка опорни халфове  стартираха капитанът Георги Костадинов и Кристиян Малинов. По крилата започнаха Кирил Десподов и Георги Йомов, а на върха на атаката стартира Димитър Илиев. Очакванията бяха "лъвовете" да се опитат да изненадат гостите с контри, но това така и не се получи. 

Тимът на Швейцария и селекционерът Владимир Петкович демонстрираха сериозно самочувствие. То е оправдано, тъй като "кръстоносците" прескочиха групите на последното световно първенство, а през лятото ще играят и на европейското. След първия четвърт час бе потвърдено и с факти в центъра на столицата ни. За Швейцария на вратата застана Ян Зомер и пред него тройка защитници бяха Рикардо Родригес, Мануел Аканджи и Нико Елведи. В халфовата линия бе Стивън Цубер, Гранит Джака, Ремо Фройлер и Кевин Мбабу. Плеймейкър бе Джердан Шакири, докато атаката се водеше от Бреел Емболо и Харис Сеферович.

Още при първата атака на България Димитър Илиев бе спрян от Аканджи, който неволно разби носа на капитана на Локо (Пд). Най-добрият играч на България през последните две години излезе, за да получи медицинска помощ, а с това започна и тоталната доминация на гостите.

Много по-класният тим на Швейцария направо разпиля родните национали в рамките на няколко минути. В 7-ата минута резултатът бе открит от Емболо, който надскочи Петър Занев и вкара с глава. Попадението стресна играчите на Петров, които така и не успяха да се ориентират в схемата 3-4-3 във фаза атака и 5-4-1 във фаза защита. При първия опит на тима ни да излезе от своята половина, за да организира по-продължителна атака, Швейцария удвои на контраатака. Шакири избяга зад отбраната и намери Харис Сеферович. Таранът на гостите изпревари Занев и стреля мигновено с левия крак и резултатът вече беше 0:2. 

След 180 секунди всичко в този мач окончателно свърши. Това стана след двойно подаване по дясното крило между Шакири и Фройлер, закъснял шпагат на Занев, което позволи на играча на Ливърпул да нахлуе в наказателното поле и да стреля от аутлинията. Вратарят Пламен Илиев обаче допусна сериозна грешка, като не успя да избие топката, която мина зад гърба му и връхлитащия Цубер на голлинията вкара трети гол в нашата врата. 

Съставът на Петкович записа рекорд в историята на Швейцария, ставайки първият тим в историята на "кръстоносците", който най-бързо набира преднина от три гола.

Играчите на Петров бяха в тотален шок и рискуваха да получат още попадения, като отговориха с една атака на Десподов, който не успя да намери Йомов. В края на първата част играчите на Швейцария, които видимо намалиха оборотите в средата на първата част, пропуснаха да вкарат нов гол. Сеферович пропусна с глава, а веднъж и съдията пощади "трикольорите", тъй като можеше да отсъди дузпа за задържане на Даниел Димов срещу Сеферович.

На почивката Петров пусна в игра Атанас Илиев, който също дебютира с националната фланелка. Нападателят на Ботев (Пд) замени Илиев, а секунди по-късно България върна един гол. Първият гол в тези квалификации бе дело на Кирил Десподов. Крилото на Лудогорец се възползва от грешка на Фройлер, който върна топката към центъра на защитата. Десподов изключително съобразително стреля в долния ляв ъгъл от 15-16 метра, отбелязвайки втория си гол за тима и първи от октомври 2018 година. За голямо съжаление обаче Елведи го контузи при опита да парира удара му. 

Така Спас Делев трябваше да влиза принудително още в 47-ата минута, а две минути по-късно имаше много добра възможност да вкара. Изстрелът му от пряк свободен удар обаче се отби в стената. В 60-ата минута Георги Костадинов също бе близо до гол. Капитанът на България стреля с глава след центриране на Делев от фаул, но Зомер изби и спаси Швецария в този миг. 

Ивайло Чочев се завърна след точно две години от тежката контузия на коляното с екипа на България. Илиан Илиев-младши и Момчил Цветанов също дебютира за представителния състав на "лъвовете". Селекционерът Петров смени няколко от титулярите си предвид факта, че има още два мача в следващите дни.

Активният Делев пробва нов удар, но той бе блокиран от защитник на гостите. Петкович също направи няколко промени, а страхотно воле на Джака мина на сантиметри от дясната греда на Илиев. В края на мача Пламен Илиев спаси два пъти вратата на България, като се реваншира частично за грешката при третото попадение.

Така подобно на последната среща между двата тима Швейцария се наложи с 3:1. Именно такъв бе резултатът на 6 септември 2011 в Базел, когато Шакири, който игра много силно и днес, тогава вкара трите гола. Поражението бе пето от 11 мача за "трикольорите" срещу "кръстоносците", докато победите за България останаха две. Последният ни успех датира от 1992 година в приятелски мач като гост с 2:0.

БЪЛГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 1:3

0:1 Емболо (7)0:2 Сеферович (10)0:3 Цубер (13)1:3 Десподов (46)

БЪЛГАРИЯ: 23. П. Илиев, 2. Попов, 3. Занев, 14. Димов, 15. Божиков, 6. Сисиньо, 7. Костадинов, 16. Малинов, 17. Йомов, 11. Десподов, 20. Д. Илиев ШВЕЙЦАРИЯ: 1. Зомер, 2. Мбабу, 13. Родригес, 4. Елведи, 5. Аканджи, 14. Цубер, 8. Фройлер, 10. Джака, 23. Шакири, 7. Емболо, 9. СеферовичСТАТИСТИКА ОТ МАЧА

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти