37-годишният Матей Тот с победа и олимпийски норматив

Матей Тот стана първият четирикратен победител в състезанието по спортно ходене в дисциплината 50 км в Дудинце (Словакия). 37-годишният атлет спечели с резултат №1 в света за сезона от 3:41:15 часа.

Освен че беше първото състезание на 50 км, което той завърши след Европейското първенство през 2018 г., това беше и най-бързото време на Тот от спечелването на олимпийската титла в Рио преди повече от четири години.

 

"Планирахме това темпо и всичко беше добре", каза Тот, който спечели на 50 км в Дудинце през 2011, 2015 и 2018 г. "Чувствах се страхотно. Исках да започна по-спокойно и след това да увелича темпото и се получи точно по този начин. Разбира се, много съм доволен не само от факта, че постигнах олимпийския норматив, но главно от представянето си. Това ми дава увереност, че мога да се състезавам с най-добрите през следващата година на Олимпийските игри, когато ще защитавам титлата си."

Полската рекордьорка Агниешка Елуард, победителка в словашкия град преди три години, си върна титлата с време от 4:38:44 часа.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти