Пайе даде своя принос към спасяването на Марсилия

Президентът на френския Олимпик Марсилия похвали плеймейкъра Димитри Пайе, тъй като прие кризисната финансова ситуация и се съгласи да подпише нов двегодишен догово до 2024-а година на по-ниски финансови условия. Жак-Анри Еро обяви, че френският нападател ще намали възнаграждението си, което е 500 000 евро (5 на месец, на половината в оставащата част от сезона, с 30% през следващия сезон и с 40-60% за двете допълнителни години на новия си договор.

В допълнение 33-годишният футболист се е отказал и от допълнителните бонуси в договора за участие в европейските турнири, както и за самото класиране там, което още повече ще свали възнагражденията му още в периода 2022-2024. "Димитри дойде да ме види, за да ми каже, че иска да бъде Марсилия за цял живот, заяви Еро. Той ми заяви, че иска да завърши кариерата си тук и след това да стартира нова работа тук. Ще започне нов етап от развитието си на едно място, което толкова много обича.

Няма яснота какво се е случило, защото такова мнение представлява значителна промяна в позицията на играча, който първоначално заяви, че е против намаляване на заплатата. Още през април клубът от Марсилия, притиснат финансово, помоли ключовите играчи да помогнат на клуба да се справи с финансовата криза, причинена от пандемията от коронавирус.

"Кой по-добре от мен може да даде пример?, заяви Пайе на пресконференция, на която участваха още президентът и старши треньорът Андре Вияш-Боаш. Да кажеш, че обичаш клуба е хубаво, но още по-добре е да го покажеш. Аз наистина искам да бъда част от Марсилия за в бъдеще и давам моя принос това да започне сега.

В съкратения сезон заради пандемията Пайе беше определено най-полезният футболист за отбора с 12 гола и 27 мача, помагайки да се задържи 2-ото място в класирането и директното класиране за Шампионската лига през следващия сезон. Това е огромна помощ за Олимпик, които имат сериозни финансови проблеми и приходите от Шампионска лига се чакат с нетърпение.

Решението на Пайе да остане при занижени финансови условия е добра новина и от друга гледна точка. Във рамките на финансовия феърплей клубът вече може да продаде важни играчи като крилото Флориан Товен и опитният вратар Стив Манданда. По-рано през този месец клубът беше наказан да плати глоба от 2 милиона евро за нарушаване на правилата на финансовия феърплей на Френската лига.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти