Исторически успех за Форс Индия, Фисикела стартира първи на "Спа", лидерите се провалят

Развитието на сезон 2009 продължава да бъде едно от най-непредсказуемите в историята на Формула 1. Днес това за пореден път доказа Джанкарло Фисикела, който отвори нова страница в историята на Форс Индия. Фисико спечели изненадващо днешната квалификация и ще стартира от първа позиция - за първи път в историята на тима, в утрешната Гран при на Белгия. 36-годишният италиански ветеран се бори за мястото си в отбора за сезон 2010 и днешният прекрасен резултат може да натежи при решението на шефовете му. 

От втора позиция ще стартира пилотът Ярно Трули, който потвърди амбициите на отбора на Тойота за атака на победата в Белия. За третото място се пребори пилотът на представящия се най-добре от началото на сезона отбор на БМВ-Заубер Ник Хайдфелд. Пети остана другият пилот на БМВ - Роберт Кубица, който затвърди силното представяне на баварците от днес. Квалификацията се проведе при суха писта и без дъжд.

 

 

 

От лидерите и претенденти за титлата най-напред се класира пилотът на БраунGP Рубенс Барикело, който даде четвърто време. Водачът в класирането и съотборник на бразилеца Дженсън Бътън се провали в опита си да намери място в третата част от квалификацията и утре ще търси пътя към точките от 14-а позиция. След силното си представяне от вчера, Люис Хамилтън стана поредната жертва на коварната "Спа", също не успя да прескочи втората фаза и ще стартира от 12-а позиция. Подобна съдба сполетя и пилота на Рено Фернандо Алонсо, който ще стартира от фаталното 13-о място.

 

 

Кими Райконен подобри представянето си от сутрешната свободна тренировка, но не успя да се придвижи по-напред от шеста стартова позиция. Пилотът на Тойота Тимо Глок не успя да се намеси в борбата за челните позиции и остана седми, на позиция пред пилота на Ред Бул Себастиан Фетел, който заедно със съотборника си Марк Уебър, стартиращ от девето  място, ще има шанс да атакува точките и да намали изоставането си от водача Бътън. Топ десет допълни пилотът на Уилямс Нико Розберг.

Квалификацията премина без сериозни инциденти. Жълти флагове бяха развети в края на третата част заради пилотът на Ферари Лука Бадоер. Загубата на контрол над болида и последвалото завъртане в шести завой не учуди никой по трибуните и опитният италианец се закотви на последна позиция.

  ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА БЕЛГИЯ ОТ:

Петък (28 август)11:00-12:30 часа - Първа свободна тренировка15:00-16:30 часа - Втора свободна тренировка

Събота (29 август)

12:00-13:00 часа - Трета свободна тренировка15:00-16:00 часа - КвалификацияНеделя (30 август)

15:00 часа - Състезание

 

Повече информация за Формула1 и за възможността да спечелите страхотни награди от NIVEA FOR MEN четете във http://www.formula1.bg/

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти