Интервюто с Коке: Не съм в застой, а просто променен

Коке гледа на предстоящите еврофинали с жаждата на своите 24 години, но и с гнева от случилото се на Мондиала в Бразилия – неговото първо участие на финална фаза с националния отбор на Испания. Преди две години дори самият Висенте дел Боске призна, че се чуди дали нещата нямаше да се стекат различно, ако бе използвал по-добре енергията на Коке. Днес по-малко се говори за това, че е наследникът на Чави, а някои дори твърдят, че е в застой. Той отрича тази теза, вижда се в добра форма; знае, че блести по-малко, ала се труди повече и разбира, че от него се иска още и още, в това число и от селекционера на Ла Роха. В главата на Коке е загнездена мисълта да е европейски шампион на 10 юли в Париж.

-         Преди да говорим за националния тим, какво ни остави Йохан Кройф?

-         Завещание за вечността – не само за Барселона и националния отбор на Испания, а и за целия футбол. Със стила му, с начина му на разбиране на играта той ни научи на много. Създаде идеята за модерния футбол, крилата с „обърнат” крак.

-         Вие сте роден през януари 1992 г., месеци преди Дриймтимът да спечели КЕШ на „Уембли”. Как стига до вас тази идея?

-         Когато растеш и заобичваш футбола, сам виждаш и разбираш какво значи тази фигура. Никога не съм имал шанса да се запозная с него.

-         Да се върнем на националния. Мачовете с Италия и Румъния ни оставиха глътка тревога и дори песимизъм…

-         Трябва да сме спокойни. Играхме срещу супердобър отбор като Италия, беше контрола   … Вярно е, че можехме да сме много по-добри, но взехме равенство навън срещу голям съперник.

-         В съблекалнята говорихте ли си за тези съмнения?

-         Не, но със сигурност тренерът ще поправи нещата сега преди европейското първенство.

-         Вие лично добре ли се усещахте на терена?

-         Да, особено когато ние имахме топката – тогава се чувствах уютно. Вярно е, че без топка страдахме леко.

-         В тези мачове сякаш както никога преди се доказа колко е важен Бускетс и какво равновесие осигурява…

-         Серхио е блестящ, мозъкът на отбора, но смятам, че Микел Сан Хосе изигра голям мач, тъй че не бива да подценяваме неговия и този на съотборниците ни труд.

-         Единствен по рода си играч ли е Бускетс?

-         Всеки носи своето си. Предвид начина му на игра в Барса и в Ла Роха можем да кажем, че е уникат.

-         Малко се достигаше наказателното поле на Италия и Румъния. Тревожите ли се, че това може да се превърне в тенденция?

-         Тревожното е, че ни е толкова трудно да шутираме. Може би трябва да търсим други решения, удари извън наказателното поле… Трябва да се потрудим да се подобрим в достигането на вратата.

-         Критикуват отбора за липсата на скорост в играта, за бавното движение на топката…

-         Нашата идея е да държим топката и да търсим празни пространства, но понякога съперниците се затварят до един отзад и е трудно да се пробие. Нужно ни е търпение, за да можем да стигаме до гола.

-         Положителното е играта на Давид де Хеа, Ариц Адурис…

-         Давид направи велик мач срещу Италия, също и Ариц, който от доста време доказва, че е блестящ играч. Имаше своята възможност в Удине и според мен я използва. А това е добре за всички ни.

-         Не се ли повдигна до небесата нивото на очакванията от отбора заради вечните сравнения с великия цикъл 2008-2012?

-         Според мен да. Ние сме ново поколение и изискват от нас да постигнем същото. Трудно е да успеем, но сме изпълнени с желание. Защо да не успеем?!

-         А справедливо ли е?

-         Не зная, но нещата стоят така и трябва да се опитаме да достигнем това изключително ниво. Бих посъветвал привържениците ни да са спокойни, защото имаме отличен състав, с много качество, и според мен ще сме с главна роля на еврофиналите. Защо да не мечтаем за купата? Имаме нужните играчи за целта.

-         Къде е Испания в сравнение с Франция, Германия, Белгия?

-         На нивото на най-добрите предвид наличните играчи.

-         Евро 2016 ще носи ли и нотка реваншизъм за вас предвид провала на Мондиала в Бразилия?

-         Тогава не ни се получиха нещата, както очаквахме, и настоящото първенство ни дава възможност да вземем малък реванш и да докажем от какво тесто сме замесени. За тези като мен, които са тръгнали от най-низшите нива на националния тим, е особено важно да постигнем онова, което преди нас сториха нашите кумири, още повече когато сме рамо до рамо с тях.

-         Говорите ли си много с Антоан Гризман за Евро 2016?

-         Всъщност не особено. Само понякога за един или друг играч.

-         Какъв гол обаче само вкара на Холандия!

-         Да, да! Много съм щастлив за него, защото за пореден път направи качествен скок нагоре в развитието си.

-         Пратихте ли му съобщение след гола?

-         Говорих с него преди мача, тъй като винаги си пращаме музика, но за самия двубой всъщност не сме коментирали нищо.

-         А в какво състояние е Коке?

-         Много добро. Може би не съм на нивото си отпреди две години, ала може пък да е за сметка на други неща. Продължавам да се трудя здраво и да се раздавам, но имам и, мисля, 10 асистенции. Доволен съм, а и тренерът е доволен от мен. Възнамерявам да продължавам в същата линия. Сега повече помагам на съотборниците си, не блестя толкова. Атлетико Мадрид полага огромен труд на терена, получаваме много малко голове и това се отразява, когато трябва да стигнем до противниковата врата.

-         Хората обаче твърдят, че Коке е в застой…

-         Нищо подобно, точно обратното. Може би просто съм променил начина си на игра – трудя се повече и по-малко съм пред вратата на съперника. На 24 години съм, още се уча и съм добре физически. Не съм в застой, напротив – в растеж съм и това ще ми послужи да се подобря.

-         Преминахте през всички позиции в полузащитата. Коя е идеалната от тях за Коке?

-         Винаги съм бил централен полузащитник. В дадени моменти от мачовете ми харесва да съм на фланга, в други – в средата. Когато имаме контрол над мача, предпочитам централната зона, защото през теб минават всички топки. Ако трябва да играем на контра, повече ми харесва да избягвам към фланга.

-         Толкова промени не Ви ли отклониха от курса?

-         Мога да играя навсякъде: отляво, отдясно, в центъра… Където и да ме сложи треньорът, опитвам да давам най-доброто от себе си.

-         Избухването на Саул Нигес отрази ли Ви се?

-         Ни най-малко. Аз продължавам да играя на един и същ пост. Напротив, много съм щастлив, че един юноша на клуба дава толкова голям принос. Дано продължи така!

Мигел Анхел Лара, „Марка”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти