МОК съжалява, че CAS оневинил "допингираните" руснаци

Международният олимпийски комитет (МОК) призна, че руските спортисти, за които се произнесе Спортният арбитражен съд (CAS), са с чисти досиета към момента, но няма да бъдат получат покани за ПьонгЧанг 2018. Ръководният орган подчерта също така, че решението е разочароващо и може да има огромно влияние върху борбата с употреба на допинг. От МОК обявиха с официално обръщение, че потвърждаването на вината на 11 спортисти "признава за съществуването на системна манипулация" по време на зимните игри в Сочи. Централата съжалява, че CAS не приложи това "доказано съществуване" и за другите 28.

"Това може да повлияе сериозно на борбата с допинга в бъдеще. Следователно, МОК ще анализира много внимателно обосновката за тези решения, когато те са на разположение. След това ще обмислим следващата стъпка, включително и обжалване до швейцарския федерален трибунал", гласи официалното становище на МОК по въпроса.

От централата добавиха, че оневинените от CAS спортисти няма да получат покани за ПьонгЧанг 2018: "Да не бъдеш санкциониран не носи със себе си и привилегията да бъдеш поканен".

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти