Левски полетя още по-високо (видео+галерия)

Отборът на Левски вече води с три точки пред ЦСКА-София във временното класиране. Полетът на "сините" под ръководството на Славиша Стоянович продължава с пълна сила. Столичани надвиха с 1:0 Берое в мач от 7-ия кръг на Първа лига, като записаха пети пореден успех след идването на сръбския треньор. Единственото попадение беше дело на Антони Белмонт в 51-ата минута, което се оказа  решаващо, за да може 26-кратните шампиони да дръпнат на върха. Левски има вече 19 точки, докато "червените" имат 16 точки, след като завършиха 0:0 при визитата на Ботев (Пловдив). Поражението беше първо за заралии през този сезон, които все още са трети с 12 точки, а левскарите останаха единствените в елита на България, които не познават поражението в тази кампания. Около 6500 зрители на стадион "Георги Аспарухов" подкрепиха домакините, които в последните минути бяха натиснати от Берое, но все пак успяха да запишат шеста победа през тази кампания. През първото полувреме гредата спаси Полачек, след като Алкан я нацели.

Наставникът на домакините Славиша Стоянович реши да заложи на Сержиу Буш в атака, докато голмайсторът на отбора Станислав Костов, който има четири попадения, остана на пейката.

Именно това бе единствената промяна при "сините" от успеха с 2:1

над Етър във Велико Търново.

Мартин Полачек бе под рамките на вратата, докато Милош Цветкович, Холмайр Ейолфсон, Аймен Белаид и Иван Горанов бяха в защита. Кали Тиам и Антони Белмонт бяха опорните халфове в схемата 4-2-3-1. Габриел Обертан, Давиде Мариани и Жерсон Кабрал пък действаха зад Буш.

Треньорът на гостите Александър Томаш също

направи само една промяна в стартовите 11 от победата с 4:0

над Ботев (Враца). Централният защитник Камен Хаджиев се завърна, сменяйки Георги Ангелов. Той си партнира с Ерол Алкан. Иван Бандаловски и Александър Василев бяха останалите защитници пред Душан Перниш.

Националите Мартин Райнов, Александър Цветков и Борислав Цонев бяха хафовете зад Мартин Камбуров, докато Вандерсон и Рубен Бригидо действаха на двете крила.

Първото чисто положение беше пропуснато от столичани в 17-ата минута. Кабрал получи дълго подаване от Мариани зад защитата на заралии, но стреля лошо над гредата с левия крак, вместо да насочи топката с десния крак. Преди това в 10-ата минута Мариани пък пробва далечен изстрел, който Перниш без проблем спаси.

В 22-ата минута Полачек показа добър рефлекс, като спаси домакините. Той стори това след удар на Боби Цонев. При последвалия корнер Алкан удари дясната греда с глава, след което Бандаловски извърши нарушение срещу Тиам.

Страховит шут на Мариани мина над гредата в 28-ата минута. В 35-ата минута Буш пък се забави сам срещу вратаря, след което падна и защитата на Берое изби.

Невероятна грешка на Горанов и Полачек можеше да струва скъпо на "сините" в 41-ата минута. Бранителят остави топката, като чакаше вратарят да я хване, а между тях мина Бригидо, който открадна топката, но после стреля лошо и слабо в аут.

Второто полувреме започна с гол за "сините". Точен беше Белмонт в 51-ата минута, след като матира Перниш с удар от 18 метра. Мариани проби отляво, след което центрира към Буш, който подаде в наказателното поле на Кабрал. Холандецът се забави и потърси връхлитащия Цветкович, който върна към границата на наказателно поле, където Белмонт с мощен удар даде аванс на столичани. Стражът на гостите опита да избие топката, която въпреки това спря в мрежата. Голът беше първи на халфа от 15 мача в Първа лига с екипа на Левски, а също така дебютно в професионалната му кариера.

Над 6500 фенове по трибуните на "Герена" започнаха още повече да подкрепят "сините", а в Сектор "Б" запалиха десетки факли.

Томаш веднага потърси промяна, като пусна в игра Меска и Алфредо Мартинс, които замениха Вандерсон и Цветков.

Опасен изстрел на Цонев мина покрай вратата в 67-ата минута, а Буш можеше да удвои на контраатака, но се забави, а след това и сбърка с подаването към Кабрал.

Бразилецът Паулиньо влезе на мястото на Кабрал, като в 75-ата минута стреля високо над вратата.

В 78-ата минута Бригидо стреля много силно към горния ляв ъгъл, но Полачек с отличен рефлекс изби. Секунди по-късно Алкан стреля високо, а Полачек подцени ситуацията докато се връщаше назад, като се удари в гредата и със сетни усилия изби в корнер.

Мариани с глава не успя да нанесе точен удар, а в 81-ата минута Станислав Костов смени Буш. Тимът на Берое все повече натисна домакините, като Меска пропусна в 82-ата минута. Матеус Леони замени Алкан, а в 86-ата минута стреля над вратата с глава.

Буквално в 90-ата минута Левски пропусна да удвои. Цветкович изведе майсторски Паулиньо, който се хвърли на шпагат, но Перниш изби с крак, въпреки това топката го прехвърли и тръгна да влиза във вратата, но отлична проява на Бандаловски спаси Берое. Защитникът се хвърли на шпагат на голлинията, като изби топката в тялото на Костов, а рикошет прати топката в аут.

Давид Яблонски също влезе в игра, за да бъде запазен този резултат. Въпреки натиска на гостите, Левски успя да задържи преднината, като ще има две седмици да работи по-спокойно.

Стоянович и момчетата му обаче не трябва да се заблуждават, тъй като имат много работа, ако искат да успеят да запазят тази позиция и да продължат похода нагоре, след ерата Делио Роси.

Веднага след паузата "сините" гостуват на Локомотив (Пловдив), докато Берое има домакинство на Септември (София).

Победата беше под №55 за Левски срещу Берое в елита на България от 106 мача. Успехът с 1:0 пък е девети такъв за "сините", които имат вече 38 победи от 53 домакинства на тима от Стара Загора. Освен това столичани прекъснаха серията си от два поредни мача на "Герена", в които нямаха победа срещу "зелените".

ЛЕВСКИ - БЕРОЕ 1:01:0 Белмонт (51)

ЛЕВСКИ:

Мартин Полачек, Милош Цветкович, Холмар Ейолфсон, Аймен Белаид, Иван Горанов, Кали Тиам, Антони Белмонт, Давиде Мариани,  Габриел Обертан, Жерсон Кабрал, Сержиу Буш

БЕРОЕ:

Душан Перниш, Иван Бандаловски, Камен Хаджиев, Ерол Алкан, Александър Василев, Мартин Райнов, Александър Цветков, Вандерсон, Рубен Бригидо, Борислав Цонев, Мартин Камбуров

СЪСТАВИТЕ КЛАСИРАНЕ МИНУТА ПО МИНУТА ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БЕРОЕ ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти