Няма кой да ги спре! Голдън Стейт шампион след нова лекция срещу Краля и компания (видео)

Голдън Стейт Уориърс е новият-стар шампион в НБА! "Воините" спечелиха титлата за втори пореден и общо 6-и път в историята си след победа с 4-0 над Кливланд Кавалиърс във финалната серия. Отборът на Стив Кър не остави никакво съмнение в превъзходството си и триумфира в залата на големия си съперник с 108:85. По този начин Голдън Стейт стана шампион за трети път в последните 4 години, като във всеки от тези сезони срещаше на финала именно ЛеБрон Джеймс и компания.Краля не беше на обичайното си ниво и не успя да помогне на "кавалерите" да запишат поне една победа във финалите. През миналия сезон Кливланд отново губеше с 0:3, но спечели второто си домакинство. Днес обаче Уориърс бяха безкомпромисни. 

Стеф Къри наниза 37 точки и беше най-полезен за Голдън Стейт. Кевин Дюрант направи трипъл-дабъл с 20 точки, 12 борми и 10 асистенции. Клей Томпсън вкара 10 точки, а Дреймънд Грийн добави 11 за шампионите. Добро включване от пейката направи Андре Игуадала с 11 точки. 

ЛеБрон Джеймс се отчете с 23 точки за Кливланд, но нямаше очакваното влияние върху мача. Кевин Лав (13 точки и 9 борби), Джей Ар Смит (10 точки) и Родни Худ (10 точки и 8 борби) играха добре до почивката, но след нея развяха бялото знаме. От резервите само Лари Нанс-джуниър със своите 7 точки и 8 борми заслужава добри думи.

Напрежението от това, че задължително трябва да спечелят, за да останат в серията, видимо се отрази на домакините. Те изостанаха с 3:13 в самото начало след няколко лоши стрелби и разсеяна игра в защита. Стеф Къри пък бе пределно мотивиран да се реваншира за разочароващото си представяне в мач №3 и започна да наказва съперника. Той два пъти отбеляза в подкошието, а после с убийствена тройка накара старши треньорът на Кливланд Тайрон Лу да вземе ранно прекъсване.

Домакините постепенно влязоха в мача и вкараха 8 безответни точки, но Уориърс бързо си върнаха добрия аванс. През цялата първа част ЛеБрон се стремеше повече да подава, отколкото да стреля, но съотборниците му пропускаха от чисти позиции и Кливланд изостана с 9 точки - 25:34.

Вторите 12 минути стартираха перфектно за домакините, които затегнаха защитата и след забивка на Джеймс поведоха с 39:38. Голдън Стейт реагира веднага и благодарение на далечната си стрелба отново взе инициативата. Почивката дойде при 61:52 в полза на "воините" след поредната тройка на Къри.

По традиция Голдън Стейт пречупи съперника си в третата част, когато допуснаха само 13 точки. Играта на Кливланд в нападение се срина, а Тристан Томпсън дори прати топката в собствения си кош. Тайрон Лу нямаше как да промени развоя на мача, защото резервите на домакините не оказаха никаква помощ на ЛеБрон Джеймс в опитите му да поддържа интригата.

Последната четвърт беше много тягостна за публиката в Quicken Loans Arena. Точният мерник на Къри от далечна дистанция направи разликата 25 точки, а ЛеБрон капитулира и няколко минути преди края излезе от игра, поздравявайки поотделно всеки от баскетболистите на Голдън Стейт. 

За MVP на финалите беше избран Кевин Дюрант. 

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти