Главният треньор на националния отбор по аеробика Димитрина Къндева: В Минск бяхме на олимпийския си изпит

“Участието ни на Европейските игри в Минск за нас бе изключително отговорно, защото очакваме аеробиката да влезе сред спортовете от олимпийското семейство. Това бе форумът, на който трябваше да защитим нашите постижения от предишните години и от Европейското първенство преди месец и да докажем, че заслужаваме да се явим на Олимпиада“. Това е равносметката на председателката на Съюза по аеробика и главен треньор на националния отбор Димитрина Къндева след спечеления сребърен медал на отбора в категория група.

На посветената на успеха пресконференция в пресклуб “България“ тя бе придружена от целия тим – Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ивелина Лукаки и Тихомир Баротев, както и от помощничката си Биляна Кючукова. “Искахме златото, но 6 хилядни не ни достигнаха да изместим традиционно силния руски отбор. Достойно се представи и смесената двойка, която завоюва четвърто място. Състезателите ни бяха много подготвени и представянето им беше повече въпрос на психическа издръжливост. Готвихме се преди това и за Европейското първенство, но игрите в Минск бяха най-силното и отговорно състезание“, допълни Къндева. В беларуската столица състезанята са били само в две категории – смесени двойки и група, може би такива, каквито ще бъдат на олимпийските игри, но окончателното решение ще се вземе от отговорните за това институции.

“Стресът беше доста голям“, сподели впечатленията си Ана-Мария Стоилова. “Многобройна публика в зала по-голяма от „Арена Армеец“. Играла съм в много зали, но на това състезание аз лично се притеснявах най-много. Чест беше да представяме България и състезанието е преживяване, което всеки от нас ще помни“, каза Ани.

За мен по-голямо беше физическото натоварване, не толкова психическото“, призна Антонио Папазов, „защото участвах в повече категории и на Европейското и на игрите в Минск. Иска ми се да оставя след себе си нещо голямо в този спорт, което да се свързва с името ми и да се помни“.

За Ивелина Лукаки това може би ще бъде последното голямо състезание, защото в края на годината тя смята да прекрати активната си състезателна кариера. “Участието ми в отбора в Минск е моята сбъдната мечта и цветът на медала за мен е златен“, каза тя. “Може би ще продължа като треньор на бъдещи състезатели в аеробиката и следващата ми мечта е щастие в любовта – все пак съм на 26 години“.

“Благодарна съм, че съм част от отбора, който смятам за едно семейство и мечтата ми е да продължа да съм в семейството“,сподели Дарина Пашова. “Аеробиката дава възможност да изразиш себе си по много красив начин и ще насърчавам децата да тренират този спорт – аз ги обичам и отсега им помагам като наставник“.

Всички изразиха своята благодарност за вниманието, което българските медии им отделиха и надеждата, че след успешното си представяне на големите състезания през последните години ще получат признание във вид на по-голяма финансова помощ от държавата. Д. Къндева съобщи с радост, че на току-що завършилата среща с министър Кралев, той е прегърнал идеята да се възстанови аеробиката в София. Министърът е изразил готовност да помогне за избор на подходяща зала за аеробика, тъй като бившият център на гимнастическия спорт, зала “Универсиада”, отдавна е сменила собствеността си. “Имаме 4 клуба в София, но те нямат условия да работят за високо спортно майсторство, да подготвят състезатели, затова съм благодарна за подадената ръка от министър Кралев”, сподели специално за Пресклуб “България” мениджърът на аеробиката и треньор на националния отбор.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти